Rozvoral (SPD): Zcela zásadně odmítáme snížení věku volebního práva na šestnáct let

15.08.2023 23:08 | Komentář

Vládní pětikoalice hledá všechny způsoby, jak si zajistit co nejvíce voličů pro budoucí volby, protože si je vědoma, že občané už nevěří tomu, co současní vládní představitelé slibovali v rámci předvolebních kampaní.

Rozvoral (SPD): Zcela zásadně odmítáme snížení věku volebního práva na šestnáct let
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Proto hledá všechny způsoby, jak si zajistit voliče, kteří by se ještě dali zmanipulovat k její podpoře. Jedním z nástrojů, který vládní koalice vehementně prosazuje, je zavedení korespondenční volby a snížení věku volebního práva z osmnácti na šestnáct let.

Hnutí SPD zcela zásadně odmítá takovéto návrhy vládnoucích stran. Pro případ jejich prosazování na půdě Sněmovny bychom předložili vlastní návrhy vedoucí k zajištění vyšší volební účasti. Jedná se o návrhy, které máme obsažené v našem volebním programu, kdy požadujeme radikální změnu politického systému. Chceme přímou demokracii, obecné referendum a odvolatelnost politiků.

Občané musí mít právo v referendu rozhodovat o zásadních otázkách týkajících se budoucnosti země. Prosazujeme přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů. Jsme pro uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy a pro odvolatelnost politiků občany. Jsme též pro zákaz souběhu funkce poslance a ministra. V rámci změn volebního systému bychom rádi zrušili nepotřebný Senát. Návrh zákona k zavedení přímé volby politiků z dílny hnutí SPD už roky leží ve Sněmovně.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Snížení věku volebního práva na šestnáct let už v minulém volebním období předložilo hnutí STAN a chtělo ho praktikovat pro komunální volby. Podporují ho i strany z vládní pětikoalice, neboť hledají všechny způsoby, jak si zajistit potenciální voliče v budoucích volbách. Pro ně jsou mladí lidé ve věku mezi 16 až 18 lety lehce manipulovatelní, a to prostřednictvím vzdělávacích institucí nebo cílenou kampaní, vedenou přes sociální sítě za využití různých projektů, financovaných z evropských fondů.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Tito mladí lidé tvoří dvě až tři procenta celkové voličské populace a ve finále se bude počítat s každým hlasem. V březnu letošního roku toto téma vytáhl během své návštěvy Moravskoslezského kraje prezident Petr Pavel, když dostal v diskusi s občany dotaz, zda by takovou změnu podpořil. To by prý pravděpodobně učinil, protože mladé lidi nepovažuje za riziko a mají podle něj dostatečný přehled o situaci v zemi.

V hnutí SPD zastáváme názor, že teprve v 18 letech, kdy se člověk stává plnoletým, přebírá plnou odpovědnost za všechna svá rozhodnutí a činy. K tomu také náleží, že nabude veškerá práva včetně práva volit, a proto by tato věková hranice měla být zachována i pro volební účast. 

Musíme též respektovat, že hranice aktivního volebního práva je zakotvena v ústavních zákonech České republiky a změnit ji lze pouze tehdy, když souhlas vysloví tři pětiny všech poslanců a tři pětiny přítomných senátorů. Hnutí SPD odmítá snížení věku, opravňujícího volit.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…