Rozvoral (Úsvit): Týrání a psychické násilí na ženách je zbabělost

26.11.2014 13:39

Včera jsme si připomněli velmi nelichotivou činnost některých mužů na ženách a to jejich týrání a psychické násilí. 25. listopad je totiž Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách.

Rozvoral (Úsvit): Týrání a psychické násilí na ženách je zbabělost
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Týrání a psychické násilí na ženách je po týrání dětí a seniorů podle mého názoru třetí nejhorší podlostí, která se odehrává v některých rodinách. Třetí proto, že u prvních dvou případů mohou být týrajícími jak muži, tak také ženy, ale hlavně také proto, že se děti a senioři nemohou skoro vůbec bránit. Když se nad tím tak zamyslím, ani velká většina žen se nemá šanci ubránit silnějším mužům, ale přeci jen nějaké malé výjimky zcela jistě existují.

Když jsem si přečetl stručnou statistiku tohoto problému z poradenského centra pro týrané a osamělé ženy Rosa, byl jsem nemile překvapen. Podle studie, v níž odpovídalo 42 tisíc respondentek z celé EU, zažila fyzické nebo sexuální týrání v České republice třetina žen, přesněji 32 procent a týraných žen stále přibývá. Fyzickému a sexuálnímu týrání samozřejmě nejdříve předchází psychické násilí, kdy se muž snaží se ženou nějakým způsobem manipulovat. Co mě ale na té statistice překvapilo ze všeho nejvíce je takové zjištění, že podle vzdělání pachatelů jsou nejčastějšími agresory vysokoškolsky vzdělaní muži. Ti představují 37%, následují středoškolsky vzdělaní, se 34%, dále vyučení s 22% a nejmenší procento zaujímají muži se základním vzděláním a to 7%. Z tohoto vyplývá, že čím vzdělanější muž je, tím je pro ženu nebezpečnější. Omlouvám se tímto méně vzdělaným mužům, ale myslel jsem si, že to bude právě naopak. Vůbec by mě nenapadlo, že by se s vyšším vzděláním mužů mohla zvyšovat i jejich agrese na ženách.

Prvním krokem k nápravě a řešením takovýchto problémů je, aby se žena o tom nebála promluvit, i když je mi jasné, že tímto se určitě nikdo chlubit nechce zvláště pak, když u toho byly přítomny také děti, což se u většiny případů stává. Dočetl jsem se, že například v Indii to ženy řeší tak, že se na svou obranu spojí a muži, který fyzicky ublížil své ženě, na oplátku společně nařežou a velice se jim to tam osvědčilo.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…