Rozvoral (Úsvit): Winton, úspěšná olympiáda v Soči a marný boj

09.01.2015 14:58

Co mají tyto tři věci v nadpisu společného? Jsou to podle mého názoru tři události, které se staly v minulém roce v ČR a které stojí za připomenutí při bilancování roku 2014.

Rozvoral (Úsvit): Winton, úspěšná olympiáda v Soči a marný boj
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Na začátku prosince minulého roku se na mě obrátil redaktor české redakce rozhlasové stanice Hlas Ruska, zda bych se nechtěl zúčastnit jejich výroční ankety, ve které se ptaly českých politiků a publicistů na nejdůležitější události, které se udály v roce 2014. Souhlasil jsem a stručnější formou odpověděl následující. Upozorňuji, že jsou to události, které se staly v ČR, o těch zahraničních se zmíním příště.

Za jednu z nejdůležitějších událostí roku 2014 považuji to, že byl již konečně v České republice za své hrdinské činy vyznamenán pan Nicholas Winton, který v roce 1938 vyměnil svou dovolenou ve švýcarských Alpách, kam si chtěl jet původně zalyžovat, za pomoc s organizováním evakuace židovských dětí do Velké Británie a tak zachránil do začátku války před jistou smrtí 669 dětí. Je zvláštní, že se takto výjimečný člověk nestal již dávno laureátem Nobelovy ceny míru. Byl na ní pouze čtyřikrát nominován a to v letech 2008, 2011, 2013 a naposledy i v roce minulém. Když už jí dostávají většinou politické celebrity, prezidenti a někdy dokonce navzdory tomu, že mají na rukou krev, tak proč ne sir Winton? Asi proto, že by se mezi takovými celebritami moc vyjímal a svým činem je mnohonásobně převyšoval!

Další událostí, která se nám povedla, byla pro mě, jako pro sportovce velice úspěšná zimní olympiáda v Soči, kde naši sportovci vytvořili rekord v počtu medailí a umístěních do desátého místa. Celkem jsme získali dva zlaté, čtyři stříbrné a dva bronzové cenné kovy a to zásluhou Evy Samkové, Martiny Sáblíkové, Gabriely Soukalové, Veroniky Vítkové, Ondřeje Moravce a Jaroslava Soukupa. Všechny tyto nádherné výsledky by měli být velkou inspirací pro naše politiky, kteří by se měli zamyslet nad tím, zda by si sport a to hlavně na regionální úrovni nezasloužil větší finanční podporu, jelikož právě v těch nejmenších tělovýchovných jednotách začínají dělat své první sportovní krůčky budoucí olympijští vítězové. Nehledě na to, že sport je dle mého názoru nejlepší prevencí před tloustnutím, cigaretami, alkoholem a drogami.

No a třetí důležitou událostí, která se stala v nedávno skončeném roce 2014 je prozatím marný boj čtrnácti poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie proti korupci, dalšího zadlužování republiky a stranicko-mocenské oligarchii. Bylo předloženo více jak deset návrhů zákonů, které naše republika potřebuje jako sůl. Jako příklady uvedu: zákon o celostátním referendu, zákon o majetku ČR, zákon o pomoci v hmotné nouzi, zákon o DPH, zákon o spotřebitelském úvěru, zákon o soudních exekutorech, zákon o místním referendu a změna Ústavy ČR pro přímou volbu starostů a primátorů. Zatím se moc nedaří tyto zákony prosazovat, jelikož se jich ostatní politické strany bojí jako čert kříže a to proto, aby nepřišly o politický vliv a aby se oligarchie nezměnila na demokracii.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL