Rusnok: Mám plnou důvěru v kroky ČNB

13.11.2013 18:04

Předseda vlády Jiří Rusnok souhlasí s rozhodnutím České národní banky oslabit korunu.

Rusnok: Mám plnou důvěru v kroky ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Premiér zároveň zdůraznil, že centrální banka je na vládě zcela nezávislá a že svou nedávnou intervenci již několik měsíců avizovala. „Já důvody, které vedly Českou národní banku k tomuto kroku, chápu, myslím, že jim rozumím a mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada a vedení České národní banky v tomto směru činí,“ řekl premiér s tím, že k podobné měnové politice přistoupila již před rokem švýcarská centrální banka a nikdo to nezpochybňuje.

Oslabení koruny podle předsedy vlády prospěje domácí ekonomice. „Došlo de facto ke zvýšení české konkurenceschopnosti o řádově 5 % vyjádřeno ve vztahu k euru,“ vysvětlil premiér Jiří Rusnok. Z této situace budou těžit čeští výrobci vyvážející do ciziny, ale i tuzemští producenti čelící zahraniční konkurenci na domácím trhu, což se týká například výrobců potravin.

Potenciální rizika devalvace se podle předsedy vlády přeceňují. Také v minulosti zde docházelo k pohybům kurzů a nikdy to nevedlo k inflační vlně. Případná větší míra inflace by navíc pomohla státnímu rozpočtu, jehož příjmy z DPH a jiných daní se odvíjejí od výše cen. „Tento krok nijak náš návrh rozpočtu neohrožuje, dokonce bych řekl, že jeho robustnost ve smyslu odhadu, na kterém jsme stavěli ten rozpočet, se posílila díky tomuto kroku ČNB,“ uzavřel premiér s tím, že podobně jako centrální banka očekává v příštím roce vyšší ekonomický růst na hranici kolem 2%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…