Rut (SZ): Praha 3 není na provozování farmářských trhů připravena

20.01.2017 20:12

Rada městské části Praha 3 ve středu 18. ledna zrušila výběrové řízení na organizátora farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad a svěřila ji akciové společnosti Správa zbytkového majetku. Tato společnost, založená městskou částí pro správu bytového fondu, nemá s tímto typem aktivit žádné předchozí zkušenosti.

Rut (SZ): Praha 3 není na provozování farmářských trhů připravena
Foto: Žižkov (nejen) sobě
Popisek: Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě

Praxe z jiných městských částí ukazuje, že tento model vede ke snížení kvality trhu (a)nebo neúměrně nákladnému provozu. Místostarosta Alexander Bellu (ODS) odpovědný za organizaci výběrového řízení přitom předvedl názorový veletoč, na prosincovém zastupitelstvu označil model organizace trhů externím subjektem za lepší a o měsíc později navrhl svěřit trhy městské akciovce bez jakýchkoliv zkušeností v této oblasti.

Radnice svým rozhodnutím zcela popřela smysl předchozího výběrového řízení a dopředu smetla požadavky petice, kterou podepsalo kolem 5 tis. lidí. K projednání petice přitom bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo na úterý 24. 1. od 15:00 hod.

“Veřejnost požadovala zrušení výběrového řízení, aby trh neprovozoval subjekt bez předchozích zkušeností. Svěřením organizace Správě zbytkového majetku by se však trh dostal do rukou právě takové společnosti. Zrušení zpackaného výběrového řízení bylo správné rozhodnutí, bylo však založeno na zástupných důvodech, věc se údajně stala předmětem politického boje, organizátoři a signatáři petice byli označováni za nátlakovou skupinu. Taková prohlášení jsou pohrdáním demokracií,” konstatoval Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů ŽNS.

Klub zastupitelů Žižkov (nejen) sobě po zohlednění všech dostupných informací o způsobu provozování farmářských trhů v Praze, časové tísně, kterou způsobilo vedení městské části tím, že problematické výběrové řízení vypsalo na poslední chvíli, a kvůli potřebě zahájit provoz farmářských trhů na Jiřího z Poděbrad již v únoru, požaduje:

  • prodloužení smlouvy se současným provozovatelem, spolkem Archetyp, na letošní sezonu do 31. 12. 2017 za obdobných podmínek jako dosud,
  • vypsání nového transparentního výběrového řízení pro další období nejméně 4 let.

„Provozování farmářských trhů přímo městem z principu neodmítáme, dosavadní zkušenosti s tímto modelem z ostatních městských částí však nejsou dobré, vždy to vedlo ke zhoršení kvality trhu nebo k vysokým nákladům spojeným s organizací. Svěřit organizaci trhu městské části vyžaduje důkladnou přípravu, není možné to provést dnes a doufat že trhy budou zítra fungovat”, uvádí Martina Chmelová, místopředsedkyně klubu ŽNS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.