Růžička (ANO): Co je v současné době důležitějšího, než věci, které se týkají obrany

08.04.2022 13:28

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Růžička (ANO): Co je v současné době důležitějšího, než věci, které se týkají obrany
Foto: archiv P. Růžička
Popisek: Pavel Růžička, poslanec hnutí ANO

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený člene vlády. Navrhuji zařadit nový bod na dnešní program schůze, a to sněmovní tisk 182, jako bod číslo jedna této schůze, před již zařazené body. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Já tady velice děkuji paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího, protože si myslím, že jediný, kdo to tady obstruuje je ona. Předpokládám, že bude vystupovat za každým poslancem, který bude dávat... (Slabý potlesk z řad hnutí ANO.)... nějaký návrh na změnu pořadu schůze. Ten můj návrh je velice aktuální, protože se jedná k situaci na Ukrajině. A nevím, co by mělo být v současné době důležitějšího, než řešit věci, které se týkají obrany. Takže možná kdyby si paní místopředsedkyně radši místo toho studovala jednací řád a učila se, jak má bez problému řídit schůzi, aby z toho nebyla ostuda, tak tady vystupuje... (Opět potlesk z řad hnutí ANO.)... jako papoušek a papouškuje prostě to, co už jsme tady stokrát slyšeli.

Takže tato informace o schválení vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci Sil rychlé reakce na území členských států NATO v souladu s aktivními (aktivovanými) předběžnými obrannými plány NATO vládou České republiky, je to vládní věc. Jedná se o materiál informačního charakteru a myslím, že s ohledem na situaci by měl projít diskusí na plénu Poslanecké sněmovny. Úvodem bych rád představil, možná i pro paní místopředsedkyni Richterovou, protože ona se moc neúčastní komise na kontrolu vojenského zpravodajství, co jsou to Síly rychlé reakce NATO.

Síly rychlé reakce NATO jsou speciální mnohonárodní jednotky, které Alianci slouží, pokud je okamžitě nutné zasáhnout kdekoli na světě. Jednotky jsou připraveny vykonávat různé druhy misí, včetně civilní ochrany, mírových operací nebo použití síly. Síly rychlé reakce NATO se skládají jak z pozemního, námořního, tak i leteckého kontingentu. Dokonale vybavené, flexibilní, interoperabilní - Síly rychlé reakce jsou jednotkami pro 21. století. Dvě nejdůležitější vlastnosti Sil rychlé reakce jsou: přizpůsobivé složení jednotek, kdy konkrétní složení a výbava vyslání (vysílaných) sil bude vždy záviset na podmínkách dané operace. NATO bude v rámci Sil rychlé reakce usilovat o operativní vyslání jednotek, jejichž nasazení bude nejefektivnější. Schopnost se rychle dopravit a zasáhnout kdekoli na světě, a to v limitu od pěti do třiceti dní.

Síly rychlé reakce jsou schopny samostatně plnit vojenskou misi, mohou však sloužit i jako součást dalších jednotek NATO. Síly rychlé reakce jsou vybaveny tak, aby mohly bez zásobování působit samostatně až po dobu jednoho měsíce. Na rozdíl například od misí NATO v Bosně, Síly rychlé reakce trvale nepůsobí na jednom místě - jsou vysílány pouze tam, kde je to třeba, a na dobu nezbytně nutnou, než misi převezmou stabilizační jednotky. Síly rychlé reakce jsou složeny z částí jednotlivých armád členských států NATO. Národní složení Sil rychlé reakce bude rotační, všechny jednotky budou nicméně procházet nejprve náročným výcvikem, aby mohly být v mezinárodních armádních silách.

Od roku 2012 Síly rychlé reakce rotují každých dvanáct měsíců, tak i když jsou složeny funkčně ze stále stejných jednotek, jejich národní obsazení je každý rok jiné. Síly rychlé reakce v rámci NATO fungují také jako základní element transformace Aliance, protože svými vyspělými vojenskými schopnostmi bude udávat směr dalšího vývoje vojenských sil, což si myslím, že vzhledem ke konfliktu na Ukrajině, a tak jak pan poslanec Žáček, prostřednictvím pana předsedajícího, tady mnohokrát vystupoval, si myslím, že toto je velice důležitý bod, který by měl být zařazen, a všichni poslanci by měli se seznámit s tím, co Česká republika je schopna v rámci Aliance nabídnout.

Já jsem rád, že jsem vyčerpal čas a děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice