Růžička (KDU-ČSL): Město koronavirus nepodceňuje

02.04.2020 15:38

Starosta Vsetína reaguje na současný stav v zemi.

Růžička (KDU-ČSL): Město koronavirus nepodceňuje
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL)

Vážení spoluobčané,

již tři týdny funguje naše země, potažmo i naše město, v nouzovém stavu, který vyhlásila Vláda ČR ve snaze zabránit šíření koronavirové nákazy. V následujících bodech se pokusím shrnout nejdůležitější informace, které poslední dny přinesly:

* Vytiskli a roznesli jsme do poštovních schránek všech domácností leták, který obsahuje užitečná telefonní čísla pro ty, kteří potřebují pomoc s nákupy či vyzvednutím léků, a pro ty, co pomoc nabízejí. V databázi máme více než 60 dobrovolníků. Všem moc děkujeme, nabídky shromažďujeme na odboru sociálních věcí a koordinujeme s potřebami těch, co je využijí.

* Ve vestibulu městského úřadu na Svárově neustále funguje sběrné místo pro svépomocně šité roušky. Ty můžete nosit denně, jsou průběžně distribuovány seniorům a jiným ohroženým skupinám. Dosud jsme od vás shromáždili a postupně dáváme dál téměř tisíc roušek. Děkujeme!

* Provoz městského úřadu je jinak stále omezen. Vyřídit své záležitosti můžete po předchozí telefonické domluvě v pondělí a ve středu od 13 do 16 hodin. Telefonní číslo na informace: 571 491 111 (8 – 14 hodin).

* V nouzovém provozu funguje také oddělení sociálně právní ochrany dětí, ale provádí pouze nezbytně nutné činnosti. Telefonní čísla na kurátorky jsou uveřejněna na webu města. V případě závažného ohrožení zdraví nebo života nezletilého dítěte nebo podezření na takovou skutečnost volejte Policii České republiky.

* Pokud vám propadl občanský nebo řidičský průkaz po 1. březnu 2020, můžete se jím i nadále kvůli nouzovému stavu prokazovat. V současné době také nedochází k projednávání přestupků. Taková jsou stanoviska Ministerstva vnitra České republiky.

* Změny nastávají průběžně v MHD, ale i v příměstské dopravě, kterou zajišťuje krajský úřad. Sledujte, prosím, aktuální jízdní řády a městský web, kde o změnách pravidelně informujeme.

* Současná situace se dotkne i zápisů do prvních tříd základních škol. Ty budou trvat letos déle a bez přítomnosti dětí.

* Vzhledem k celosvětovým nepředvídatelným okolnostem jsme se rozhodli zrušit Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec, který se měl konat v červnu, a to bez náhrady. Pokud situace dovolí, chceme připravit alespoň provizorní program. Další ročník proběhne standardně za dva roky.

* Koronavirus a kůrovec nepřejí také otevření Bike arény v Semetíně. Kvůli postupující pandemii se dosud nepovedlo vyřešit její nepříznivý technický stav.

* Městská policie upozorňuje, aby všichni dbali vládního nařízení a nosili mimo své bydliště roušky či jiné ochranné prostředky úst a nosu. Pokud tak nečiní, dopouštějí se přestupku, za který hrozí ve správním řízení pokuta 20 000 korun. Dle posledních informací řešili strážníci 29 takových případů, zatím domluvou.

* Ve Vsetínské nemocnici bylo zprovozněno lůžkové infekční oddělení. To slouží momentálně jako dočasné záložní pracoviště pro nemocné s jinými infekčními chorobami, než je COVID-19. Pro pacienty s tímto onemocněním je vyhrazeno infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

* Ve Vsetínské nemocnici se vrátil do normálu provoz chirurgického oddělení. Ten byl dočasně omezen kvůli karanténě několika zdravotníků.

O všech nových skutečnostech radnice informuje na svých webových stránkách, na facebookových stránkách města a nově také Mobilním Rozhlasem.

Na závěr mi dovolte, abych vám poděkoval za dodržování všech nařízení, a také za to, jak pomáháte nejen svým blízkým, ale i ostatním. Moc si toho vážím. Přeji vám pevné zdraví, pevné nervy a vězte, že všechno zvládneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.