Růžička (KDU-ČSL): Parkovné můžete od 6. ledna platit také mobilem

04.01.2020 18:04

Od počátku příštího týdne se v centru Vsetína zvýší počet placených parkovišť, sjednotí se jejich provozní doba i cena parkovného. Jeho úhradu bude současně možné provést několika novými způsoby.

Růžička (KDU-ČSL): Parkovné můžete od 6. ledna platit také mobilem
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL)

Tradiční platbu prostřednictvím parkovacího automatu doplní možnosti pomocí SMS, mobilní aplikace či webového rozhraní. Jak to bude fungovat?

Platba prostřednictvím textové zprávy vyžaduje aktivaci služby premium SMS v mobilním telefonu. Řidič po odeslání zprávy ve formátu „VSmezeraRZ VOZIDLAmezeraDOBA PARKOVÁNÍ“ (tedy např. VS 1Z23456 120) na číslo 902 06 obdrží během pár vteřin SMS parkovací lístek. „Ten poté může v případě potřeby kdykoliv stejným způsobem prodloužit,“ přiblížil starosta Jiří Růžička s tím, že řidiči je po využití této možnosti stržena z telefonního účtu cena parkovného a cena SMS dle jeho tarifu.

Další alternativou je užití některé z mobilních aplikací PARKSIMPLY VSETÍN či SEJF, které jsou zdarma ke stažení pro Android i iOS. A třetí možností pak úhrada prostřednictvím webového portálu https://vph.parkovacilistek.cz/VS. Obě tyto alternativy vyžadují připojení k internetu. Postup při jejich využití je podobný jako v případě SMS platby – řidič v aplikaci či na webovém portálu opět uvede registrační značku svého vozu a dobu parkování. Následuje volba platební metody, v tomto případě zpravidla platební kartou (v případě PARKSIMPLY VSETÍN také textovou zprávou), a samotná úhrada parkovného.
Po aplikaci kteréhokoliv zmíněné formy mobilní platby budou řidičem odeslané údaje zaneseny do systému. Strážníci městské polici k němu budou mít přístup prostřednictvím svých mobilních telefonů či tabletů a přímo „v terénu“ tak snadno budou moci provádět kontrolu zaparkovaných vozidel.

„Bezhotovostních plateb třeba i za použití mobilních přístrojů lidé využívají stále častěji. V případě parkovného je výhodou, že nejen jeho prvotní úhradu nebo třeba i prodloužení lze provádět na dálku, tedy bez nutnosti se vracet k vozidlu, respektive parkovacímu automatu,“ dodal starosta Růžička.

Kromě placených parkovišť přibude počínaje příštím týdnem v centru Vsetín také těch tzv. časových, na kterých lze bezplatně zastavit na určitou dobu s použitím parkovacího kotouče. „V tomto režimu nyní fungují parkoviště u Lidového domu a v části autobusového nádraží. Od nového roku takových ploch bude mnohem více,“ řekl Růžička s tím, že jde o část parkoviště za budovou Okresní správy sociálního zabezpečení Vsetín u Bečvy, pět úseků ulice Smetanova, ulici Václavkova, ulici Svárov u bývalé knihovny, prostranství za Kotovem v Rokytnici a také komunikace podél kratších stran Smetanovy nákupní galerie. „Na všech těchto místech bude možné s použitím parkovacího kotouče bezplatně odstavit vozidlo na dobu maximálně dvou hodin. Výjimkou je plocha za Kotovem, kde bude doba bezplatného parkování prodloužena na čtyři hodiny, a také Smetanova ulice. Tam bude tato doba naopak zkrácena pouze na půl hodiny,“ doplnil starosta s tím, že parkovací kotouč si řidiči mohou zakoupit ve většině prodejen papírnictví. „Případně lze za předním sklem vozu zanechat jen lístek se zapsaným časem začátku parkování,“ řekl Růžička a dodal, že dobu parkování bude kontrolovat městská policie.

Mapu placených a časových parkovišť, jakož i grafické manuály zmíněných nových alternativ plateb parkovného najdete níže v přílohách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice