Růžička (STAN): Kvalitní stravování a zdravé návyky... Program Skutečně zdravá škola v sobě ukrývá velký potenciál

04.11.2015 18:43

Zdravá výživa je pro předsedu Výboru pro zdravotnictví a bydlení ZHMP a zároveň místopředsedu pražské organizace STAN, Miloše Růžičku, druhou přirozeností. Proto se také rozhodl v rámci projektu prevence veřejného zdraví Pražanů podpořit občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola, která ve snaze podchytit zdravé stravovací návyky již v dětském věku vytvořila moderní program a metodiku zdravého školního stravování, která vychází z britského programu Food for Life Jamieho Oliviera.

Růžička (STAN): Kvalitní stravování a zdravé návyky... Program Skutečně zdravá škola v sobě ukrývá velký potenciál
Foto: red
Popisek: Trojkoalice Praha

Prostřednictvím sdružení Skutečně zdravá škola je tento program již téměř rok v pilotním zkušebním provozu ve vybraných českých školách. Výsledkem spolupráce byla nedávno proběhnuvší Konference Skutečně zdravá škola (SZŠ).  Pracovníci školních jídelen i zřizovatelé škol a další zájemci o toto téma se na ní měli možnost seznámit s cennými zkušenostmi svých kolegů a při té příležitosti ochutnali také skutečně zdravý školní oběd, o který se postarala společnost Slow food (Zátiší group)!

„Program rád podpořím, protože jsem přesvědčen, že kvalitní stravování a zdravé návyky získané v dětském věku významně přispívají k prevenci civilizačních onemocnění. Program Skutečně zdravá škola v sobě ukrývá velký potenciál. Dává například příležitost zapojení místních komunit, farem, malých živnostníků apod. do programu, a přitom nákladové položky zůstanou srovnatelné se současnými. Kromě toho vzniká další prostor pro užší komunikaci rodičů se školou a navíc se zde potkává zájem rodin, obce i kraje v otázce veřejného zdraví, školství i sociální péče a já na tomto projektu velice oceňuji funkční propojení těchto oblastí.“ říká Miloš Růžička

Kromě toho, že školy, které zkouší ozdravit jídelníček svých žáků na základě zkušebního programu SZŠ, převzaly ocenění za výsledky své několikaměsíční úspěšné práce, bylo možno na konfernci v přestávkách  ochutnat pestrou nabídku jídel vhodných pro děti: vynikajcíí žitný kváskový chléb se  zeleninovými pomazánkami (celerová, z červené řepy a dýňová), ovocné a zelninové froothie a smoothie a závěrem i něco zdravého mlsání v podobě ovesných sušenek Zdeňky Kolárikové, raw makových kuliček s konopným semínkem a vynikající celozrnné muffins, které napekla stejně jako chléb Koláčkova žitná pekárna. Své umění čajového mága představil Čajový bar Jiřího Boháče a na povzbuzení nechyběla ani čerstvě pražená bio fair tradeová káva. Všechny produkty budily pozornost a chutnaly skvěle. Konferencí provedla přítomné moderátorka Daniela Drtinová, která zdravé výživě a Skutečně zdravé škole fandí již dlouho.

Že téma zdravého školního stravování netrápí pouze Prahu, dokládá příklad z libereckého kraje, kde pod záštitou hejtmana Martina Půty/SLK v červenci 2015 uspořádali zajímavou akci pro pracovníky školních jídelen. Aby školou povinným strávníkům zatraktivnili zdravá jídla a ta v ohromných dávkách nekončila nedotčena v popelnicích, pozvali si zkušené známé kuchařské profesionály a ti kolegům představili jednoduché a chutné receptury. Akce měla velký ohlas, kuchaři ji velice chválili a volají po jejím zopakování.

I proto se zásluhou pražského zastupitele Miloše Růžičky hlavní město rozhodlo pozvednout tuto hozenou rukavici libereckých kolegů a dotáhnout nápad ještě o něco dále..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.