Ryba (ANO): Pojďme se podívat, co jsou ty mimořádné úkoly

14.10.2022 15:45 | Zprávy

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k živnostenskému zákonu

Ryba (ANO): Pojďme se podívat, co jsou ty mimořádné úkoly
Foto: HZS
Popisek: Generálporučík Ing. Drahoslav Ryba

Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, pane ministře, kolegyně a kolegové,

pokusím se ještě jednou vysvětlit svůj pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se tedy mění zákon o civilním letectví, sněmovní tisk 207.

Můj pozměňovací návrh měl dva cíle. Ten první je zcela technického charakteru a to je to, že v zákoně je nesprávně uveden název Hasičského záchranného sboru, správně tam patří Hasičský záchranný sbor České republiky, tak jak je uvedeno v zákoně. Ale to je opravdu detail technický a myslím si, že by s ním asi nikdo neměl problém.

Tím druhým úkolem je umožnit plnění i mimořádných úkolů. A tady se neshoduji ani s panem ministrem, bohužel ani s Ministerstvem vnitra a s Ministerstvem dopravy, protože jedná se o plnění i mimořádných úkolů, ne jakýchkoli úkolů, s využitím hasičských bezpilotních letadel. Tento bod si dovolím více objasnit.

Ministerstvo dopravy a zřejmě tedy i Ministerstvo vnitra, jejich stanovisko jsem neviděl, úpravu považuje za vyvážený kompromis a současně argumentuje tím, že by změna umožnila využití dronů při plnění jakéhokoli úkolu. To tady říkal i pan ministr. Já tedy musím říct, že s tím nesouhlasím, a budu se snažit vám to zdůvodnit.

Hned v úvodu chci citovat novelizační bod 15 vládního návrhu, který v § 50a definuje létání hasičských bezpilotních letadel. Tady si dovolím citovat a bude to jediná citace, tak jestli si můžu dovolit. "Nelze-li jinak zajistit plnění základního úkolu Hasičského záchranného sboru podle zákona o Hasičském záchranném sboru, lze se výjimečně při létání hasičských bezpilotních letadel v rozsahu zcela nezbytném odchýlit od pravidel létání. V takovém případě je nutné dbát zvýšené opatrnosti, aby nebyla ohrožena bezpečnost létání, a zajistit koordinaci létání hasičských bezpilotních letadel s létáním vojenských, policejních a celních letadel." Toto ustanovení prakticky umožňuje použití těchto bezpilotních letadel při zásahu, ale bohužel pouze při plnění základního úkolu, protože všechna pravidla létání při zásahu jako takovém není možné nikdy dodržet z hlediska zejména časových, protože každý takový let si vyžaduje několik desítek dnů předem tento let ohlásit. To znamená, jinak řečeno, při plnění základních úkolů to Hasičský záchranný sbor použít může, při plnění mimořádných úkolů to použít nemůže.

Několikrát se tam uvedlo - při jakýchkoli, při výcviku a podobně. Prosím vás, Hasičský záchranný sbor České republiky je státní organizace a jako taková ze zákona může plnit pouze ty úkoly, které jsou jí dány zákonem, žádné jiné. A zákon definuje dva druhy úkolů - základní úkoly a mimořádné úkoly. Prvně vezmu ten základní, ten je asi jednodušší. Základním úkolem je chránit životy, zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádným událostmi a krizovými situacemi. - Tam asi není o čem hovořit, ten základní úkol platí někdy od roku 1985 a je to v pořádku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…