Rychtecký (ČSSD): Škola v Prodloužené má novou kuchyni

16.11.2020 21:24

Novotou vonící školní kuchyně i jídelna čekají v základní škola v Prodloužené ulici na návrat dětí z distanční výuky. Město Pardubice stála pětiměsíční kompletní rekonstrukce zařízení pro 750 strávníků 23 milionů korun.

Rychtecký (ČSSD): Škola v Prodloužené má novou kuchyni
Foto: pardubice.eu
Popisek: Jakub Rychtecký, ČSSD

Dalších 16 milionů město letos investovalo do rekonstrukcí kuchyní ve dvou mateřských školách. Město tak pokračuje v trendu minulých let, kdy se zavázalo ročně opravit kuchyni alespoň v jedné základní škole a ve dvou mateřinkách.

„Město před lety převzalo školy a školky s ohromným dluhem na údržbě a my tyto dluhy postupně splácíme. Začalo to zateplováním a opravami budov, pokračujeme obnovou stravovacích provozů. Máme jich ve školách a školkách 51, osm je jich již zrekonstruovaných, další to postupně čeká. Je to jedna z našich priorit, musíme ale vycházet z možností městského rozpočtu,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „Ten dluh je ohromný, vybavení řady kuchyní je na hranici životnosti. Není výjimkou, že školní kuchyně jsou starší než půl století. Většinou v nich probíhaly jen dílčí opravy či výměny technologií,“ dodal primátor.

To je i případ základní školy v Prodloužené ulici, která byla otevřena před 52 lety. Hospodářské křídlo, v němž je umístěna kuchyně včetně zázemí a jídelny, nyní prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, během níž byly vybourány původní příčky a postaveny nové tak, aby dispozice vyhovovala současným požadavkům, kompletně byly vyměněny podlahy, rozvody všech médií i kanalizace. Objekt je nově vybaven vzduchotechnikou, odlučovačem tuků a podobně. „Kuchařky tu budou mít k dispozici nové moderní a špičkové gastronomické vybavení. Mohou zde uvařit až 750 obědů denně, v jídelně je 180 míst. Až se děti vrátí do školy, bude jim sedm kuchařek denně nabízet kromě polévky výběr ze dvou jídel, nápoje, zeleninové a ovocné saláty i svačinky,“ informoval náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký.

„Letos jsme kromě školní kuchyně v Prodloužené zrekonstruovali i stravovací zařízení v mateřských školách v ulici Luďka Matury a v Grusově ulici. Postupujeme podle jasně daných priorit a schválené koncepce, kdy se snažíme ročně realizovat minimálně jeden velký školský gastroprovoz a jednu kuchyň v mateřské škole. Dvě třetiny stravovacích provozů jsou již po kompletních rekonstrukcích,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že po letošní aktualizaci čekají na kompletní rekonstrukci ještě čtyři kuchyně v základních školách a 11 v mateřských školách a je třeba pokračovat v nastoleném trendu rekonstrukcí. Odbor školství, kultury a sportu vedle toho ještě ročně uvolňuje přes milion korun do obnovy vybavení jako jsou například konvektomaty a modernizace technologií v kuchyních.

Město Pardubice je zřizovatelem 31 mateřských škol a 17 škol základních. Stravování žáků zajišťuje 44 školních jídelen, sedm školních jídelen funguje pouze jako výdejny.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.