SLK: Hnutí ANO 2011 odmítlo nabídku na posty primátora a ekonomického náměstka

17.11.2014 11:28

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) obdrželi včera (16.11.) večer od lídra hnutí ANO 2011 Tibora Batthyányho stanovisko, že jejich klub zastupitelů nepřijal vstřícný návrh Starostů, aby ANO obsadilo pozice primátora a náměstka pro ekonomiku, a odmítlo tudíž již druhý návrh Starostů na vyřešení tohoto sporu.

SLK: Hnutí ANO 2011 odmítlo nabídku na posty primátora a ekonomického náměstka
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

ANO přitom nepřišlo po celou dobu jednání s žádným vlastním návrhem. Naopak trvalo pouze na jediném návrhu, s kterým zástupci ANO přišli na první čtyřkoaliční jednání. Slovo kompromis se tak pro ANO stalo neznámým pojmem.

„Od počátku jsme chtěli, aby se všichni koaliční partneři rozhodovali v otázce obsazení pozice primátora podle toho, co bude pro její čtyřleté trvání a fungování nejlepší. ANO tento princip odmítlo a trvalo na tom, aby rozhodovala pouze aritmetika těsného rozdílu výsledku voleb. V otázce obsazení náměstka pro ekonomiku přitom ale přiznávají, že nemají stejně kvalitního zastupitelé jako my, a dokonce kvůli tomu ukončili koaliční jednání. Musím také důrazně odmítnout důvod ANO, že jsme v jednáních byli nečitelní. V průběhu jednání se naopak ukázalo, že nečitelné je ANO. Nemá totiž žádný program, nic konkrétního k řešení ani žádnou vizi. ANO před volbami nezveřejnilo ani osobní profily svých kandidátů, a to ani svého lídra a kandidáta na primátora. To je pro nás ta skutečná nečitelnost,“ vysvětlil Michal Hron, lídr Starostů pro Liberecký kraj.  

Hnutí ANO 2011 dalo svou neústupností jasně najevo, že o koalici usilovali jenom proto, aby získali křeslo primátora a náměstka pro rozvoj. V plné nahotě se také ukázalo, že ANO šlo do voleb nejen bez volebního programu, ale dokonce bez lidí, kteří by byli ochotni opustit své profese a převzít odpovědnost za pozici kteréhokoliv náměstka. „Zástupci ANO se v tak zásadním sporu nebyli vůbec ochotni zabývat se důvody, které jsme předložili. Jediným argumentem z jejich strany se stal rozdíl jednoho mandátu. Byli jsme připraveni naslouchat argumentům hovořícím ve prospěch města. Žádné takové však nezazněly. Jsme přesvědčeni, že v situaci, ve které se město nachází, není možné řešit neshody silou. Přístup ANO je pro nás ale signálem toho, jak by se spory řešily nejen v koalici, ale také ve vztahu k opozici,“ doplňuje Květa Vinklátová, členka vyjednávacího týmu SLK.

Starostové jsou zklamáni jednáním zástupců ANO vůči ostatním členům koalice i vůči liberecké veřejnosti. Starostové vstoupili do čtyřkoalice po odpovědném rozhodování a za svým rozhodnutím si stojí. Naopak ANO při prvním vážném sporu koalici opouští. „Skutečně nerozumím tomu, že se někdo může chovat tak nezodpovědně. Občané od nás po šesti týdnech očekávali konečně dohodu a ANO jim místo toho předvedlo, jak je neschopné nějakou dohodu uzavřít. S jednáním ANO nesouhlasíme, ale jsme současně připraveni se s touto novou situací vyrovnat. Zahájíme proto co nejdříve jednání o sestavení jiné koalice,“ vyjádřil na závěr svůj postoj Michal Hron, lídr Starostů pro Liberecký kraj.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.