STAN: Klub je pro zamítnutí klouzavého mandátu, většina je i proti zmrazení platů

26.10.2021 9:09 | Tisková zpráva

Senátoři na své 17. schůzi budou projednávat téměř na 40 bodů. Mezi nejsledovanější patří především návrh na zmrazení platů ústavních činitelů na pět let, který senátoři pravděpodobně zamítnou.

STAN: Klub je pro zamítnutí klouzavého mandátu, většina je i proti zmrazení platů
Foto: STAN
Popisek: STAN

Senátorský klub Starostové a nezávislí v případě zmrazení platů vrcholných politiků nemá dle předsedy klubu Petra Holečka jednotný názor. Většina klubu ovšem s navrženým zmrazením platů nesouhlasí. Vadí jim nesystémovost a populismus celého návrhu.

„Chápeme, že je třeba státní rozpočet nadbytečně nezatěžovat a že by k tomu měli přispět také zákonodárci. To jsme jednoznačně prokázali v dobách nejsilnějších vln koronaviru, kdy Senát odsouhlasil zmrazení platů na rok 2021. Nicméně v tomto případě se jedná především o populistický tah dosluhující vlády hnutí ANO, která chtěla před volbami oslovit další voliče,“ uvádí Petr Holeček.

„Zákonem je jasně stanoveno, od čeho se odvíjejí platy ústavních činitelů a do této nastavené a funkční metody by se dle mého názoru nemělo svévolně zasahovat. Čím déle jsou platy zmrazené, tím větší pak bude skok po jejich rozmrazení. Souhlasíme s tím, že si pokračující krize žádá další úspory, ale k těm by mělo docházet skutečně promyšlenými kroky,“ dodává Petr Holeček.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

V Senátu s největší pravděpodobností narazí i předloha zavádějící tzv. klouzavý mandát, podle kterého by členové vlády mohli dobrovolně předat poslanecké místo náhradníkovi.

„Návrh na zavedení klouzavého mandátu v podobě, v jaké přišel k nám do Senátu, mi přijde jako polovičatý,“ uvádí předseda Stálé komise pro Ústavu ČR a parlamentní procedury Zdeněk Hraba.

„Pokud je skutečná poptávka po tom, aby ministři nebyli zároveň poslanci nebo senátory, bylo by mnohem lepší se inspirovat například slovenskou úpravou, kde ministr automaticky dočasně ztrácí poslanecký mandát ve prospěch náhradníka. Žádné možná,“ míní Zdeněk Hraba, který je zároveň zpravodajem tohoto zákona, a dodává: „V současné podobě a také vzhledem k tomu, že nynější poslanci byli zvoleni, aniž by s tímto počítali, je pro mě návrh nepřijatelný a navrhuji jeho zamítnutí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.