STAN: Omezení svobodného práva vycestovat ze země je v rozporu s naší Ústavou

22.04.2020 5:35

Senátoři hnutí STAN sbírají podpisy pro podnět Ústavnímu soudu, jehož předmětem bude neústavnost zákazu vycestovat z území České republiky. Toto opatření podle představitelů STAN není v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

STAN: Omezení svobodného práva vycestovat ze země je v rozporu s naší Ústavou
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Taková opatření, která výrazně omezují naše ústavní a zákonná práva musí vláda vydávat podle krizového zákona. Stejně jako celá řada ústavních právníků se domnívám, že vláda nemůže tato opatření zavádět ani podle krizového zákona. Podle článku 14 naší Listiny základních práv a svobod je každému zaručeno právo vycestovat z naší země. Odebrat českým občanům právo vycestovat za hranice je ukázkovým příkladem, kdy se vláda pohybuje za hranou ústavnosti a není možné to brát na lehkou váhu,“ říká europoslanec Stanislav Polčák.

„Chci se spolu s dalšími senátory obrátit na Ústavní soud, aby dal jasně najevo této i dalším vládám, že ani v době krize se nemohou tvářit, jako by žádná Ústava neexistovala,“ dodává iniciátor stížnosti senátor David Smoljak, který zároveň avizoval, že již má přislíbenou podporu z řad několika kolegů.

„My jsme ale také přesvědčeni, že není žádný logický důvod zakazovat českým občanům vycestovat do jiných zemí. Tak závažné omezení lidských svobod, které si naše rodiče po roce 89 vybojovali, nezavedla žádná jiná evropská země. Pokud člověk opustí Českou republiku není epidemiologickým rizikem pro své spoluobčany a nic nebrání vládě, aby při návratu každého řádně otestovala a poslala do povinné karantény,“ upozorňuje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Více ve videovyjádření Davida Smoljaka ZDE.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…