STAN: Středočeský úřad tajil informace o auditu o správě silnic neoprávněně

06.09.2018 19:32

Ministerstvo vnitra již podruhé vyhovělo stížnosti zastupitele Středočeského kraje Martina Macháčka (STAN) a nařídilo Středočeskému kraji do patnácti dnů zveřejnit informace, které dosud tajilo.

STAN: Středočeský úřad tajil informace o auditu o správě silnic neoprávněně
Foto: STAN
Popisek: STAN

Zastupitelé za Starosty a nezávislé opakovaně žádali o informace o auditu Krajské správy a údržby silnic, který si loni kraj nechal vypracovat za půl milionu korun a kterou už déle než půl roku tají. Zastupitelé, včetně předsedy kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje Ivo Šance, dostali audit neúplný, respektive v důležitých bodech začerněný. V druhém případě zatím kraj odmítl údaje poskytnout.

„Když informace tají, asi vědí proč. Jako starosta obce jsem nic tajit nepotřeboval, každý občan se mohl zeptat na cokoliv o chodu obce a dozvěděl se to. Na středočeském krajském úřadě a na jeho Krajské správě a údržbě silnic se zřejmě dějí pěkné věci, když o nich nikdo nesmí vědět,“ uvedl zastupitel Martin Macháček.

V krátké době jde už o druhý případ, kdy Středočeský kraj v rozporu se zákonem odmítá poskytnout svým zastupitelům informace důležité pro jejich práci. Předtím členové kontrolního výboru požadovali informace o tom, koho a za kolik si kraj najímá na různé poradenské služby a dohody. I to kraj zatím odmítá sdělit a i v tomto případě Ministerstvo vnitra rozhodnutí kraje o utajení informace zrušilo.

„Právo opozice kontrolovat krajskou vládu je jedním z pilířů demokracie. Pokud ta se však chová autokraticky, jak to vidíme u vedení Středočeského kraje, pak je demokracie narušena,“ dodal předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…