STAN: Vyzýváme středočeskou hejtmanku, aby zajistila ochranu lékárníků. Ti volají o pomoc

01.04.2020 9:09

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová čelí v posledních týdnech tvrdé kritice, že její hejtmanství nezvládá zásobit klíčové krajské záchranné složky ochrannými pomůckami pro boj s novým typem koronaviru.

STAN: Vyzýváme středočeskou hejtmanku, aby zajistila ochranu lékárníků. Ti volají o pomoc
Foto: STAN
Popisek: STAN

Zástupci STAN na to upozorňují opakovaně a vítají alespoň dílčí nápravu.

Kraj však selhává i nadále v distribuci ochranných pomůcek, ty navíc mnohdy nesplňují základní požadavky nutné pro ochranu před Covid-19. Kritická je situace lékárníků, kteří hejtmanku zoufale prosí, aby situaci začala urychleně řešit.

„26. března obdržely vesměs všechny lékárny ve Středočeském kraji 50 papírových ústenek. Bohužel se nejedná o žádnou nano, či jinou speciální ústenku, ale o jednorázovou, papírovou ústenku, která vydrží 2-3 hodiny , poté se musí vyměnit. Ostatní kraje poskytly ochranné prostředky svým lékárnám ve značně odlišném množství a také ve velmi odlišné kvalitě. A také s daty prvních, či následných závozů,“ popsal svoji situaci i zkušenosti svých kolegů lékárník z Brandýsa nad Labem. „Nerozumím tomu, proč, když vše řídí stát, se pomůcky v jednotlivých krajích liší. Proč kolegové na Vysočině dostanou kvalitní a nositelné respirátory ffp2 navíc o 4 dny dříve, než Středočeský kraj dá 50 ústenek?,“ dodává.

Hnutí STAN a jeho starostové v této krizové situaci opakovaně nabízeli hejtmance Jermanové Pokorné pomoc s řešením této nestandartní situace, ta to ovšem odmítla s tím, že kraj situaci zvládá.

„Kraj situaci nezvládá, rozdělování pomoci je nesystematické, nejen lékárníci přeci nemohou v denním kontaktu s pacienty i dalšími zákazníky lékáren pracovat bez ochrany. Hejtmanka hazarduje nejen s jejich zdravím, ale se zdravím jejich okolí. Opakovaně tedy žádám, aby hejtmanka začala urychleně napravovat situaci i v tomto zdravotnickém oboru,“ apeluje šéf středočeského hnutí STAN Věslav Michalik. „Stále jsme připraveni hejtmance pomoci. Teď nejde o politiku, jak sama tvrdí, ale o zdraví občanů našeho kraje,“ dodal.

Paní hejtmanko:
z jakého důvodu Středočeský kraj rozdělil ochranné pomůcky tak odlišně oproti ostatním krajům, obzvlášť, když Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení krajům k distribuci OPP, a jak se s nimi tedy naložilo?
kdy konečně dostanou zdravotníci odpovídající ochranné pomůcky, díky kterým by mohli vykonávat svoji práci beze strachu nejen o sebe, ale hlavně o všechny ve svém okolí?

Ing. Věslav Michalik, CSc, předseda Středočeské krajské organizace STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…