STAN: Zastupitelé opakovaně žádají o detailní informace týkající se externích smluv

05.04.2019 12:30

Předseda kontrolního výboru Středočeského kraje Ivo Šanc (STAN) požádal ředitele středočeského Krajského úřadu o detailní informace týkající se konkrétních smluv, u nichž není zřejmé, kdo práci vykonával a jaký byl její výsledek.

STAN: Zastupitelé opakovaně žádají o detailní informace týkající se externích smluv
Foto: STAN
Popisek: STAN

Ivo Šanc požádal o podrobnější údaje týkající se některých předmětných dohod, konkrétně těch, které se týkají pracovníků s identifikačním čísly 5642, 5677, 5678,11016, 5700 a 9676. U těchto smluv je znám předmět činnosti a příslušná smluvní částka. Ke skutečnému posouzení účelnosti a efektivity nakládání s veřejnými prostředky je však třeba znát i následující údaje, o které Ivo Šanc požádal:

  • Jméno a kvalifikace pracovníka, který vykonával příslušnou činnost
  • Jméno pracovníka, který práci přejímal
  • Skutečné výsledky a výstupy práce (zprávy, studie, záznamy apod.)
  • Skutečně vyplacená částka v r. 2017

Ivo Šanc dále požádal o jména všech osob, se kterými kancelář hejtmanky uzavřela DPP a DPČ v roce 2017.

Pro úplnost dodáváme, že se hnutí STAN snaží tyto informace získat už rok, viz přiložený harmonogram:

Leden 2018

  • Předseda kontrolního výboru Ivo Šanc navrhl vyžádat si souhrnnou informaci o aktuálních DPCˇ a DPP s externími spolupracovníky KÚ.

Únor 2018

  • Předseda kontrolního výboru Ivo Šanc informuje členy výboru,  že v roce 2017 bylo uzavřeno 107 dohod o mimopracovní činnosti, z toho 54 dohod o pracovní činnosti a 53 dohod o provedení práce. Výbor požádal ředitele úřadu o detailní informace k externím smlouvám – konkrétně název funkce, doba trvání, měsíční náklady (odměny), popis náplně práce, zařazení k odboru a celkové náklady za dohody v roce 2017.

Březen 2018

  • Kontrolní výbor dostal informaci, že kraj zaplatil za externí spolupráce celkem  10 968 907 korun, náplň práce však předložena nebyla. Výbor opakovaně požaduje detailní informace, tedy kdo pro kraj pracuje a za jakou odměnu

Duben 2018

  • Ředitel středočeského Krajského úřadu odmítl poskytnout detaily smluv s odůvodněním, že se jsou podle zákona předmětem utajovaných skutečností.

Květen 2018

  • Středočeský kraj odmítá poskytnout požadované údaje s odůvodněním, že výbor nemůže požadovat záležitosti ohledně finančních nákladů u konkrétních pracovníků.

Červen 2018

  • Zastupitelé za STAN znovu žádají o detailní informace ohledně externích smluv, konkrétně těch, které uzavřela kancelář hejtmanky. Výbor ale tento požadavek odmítl.
  • Zastupitel Martin Macháček (STAN) se obrací na ředitele úřadu a požaduje poskytnutí informací ohledně externích smluv podle zákona o krajích.

Červenec 2018

  • Krajský úřad poskytl neúplná data týkající se externích smluv. Martin Macháček se proti tomuto postupu odvolal u Ministerstva vnitra. To mu dává za pravdu, že má nárok na úplné informace.

Září 2018

  • Krajský úřad poskytl anonymizovaný seznam všech externích spoluprací.

Listopad 2018

  • Kontrolní výbor souhlasil zařadit kontrolu externích smluv do Plánu kontrol výboru na rok 2019.

Ing. Věslav Michalik, CSc, předseda klubu zastupitelů STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…