STAN: Zažíváme největší migrační vlnu od druhé světové války

30.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi schválila vládní návrh na prodloužení nouzového stavu. Ten tak bude platit do konce května.

STAN: Zažíváme největší migrační vlnu od druhé světové války
Foto: STAN
Popisek: STAN

Nouzový stav je zásadní pro zvládání masivní uprchlické krize a umožňuje ministrům i hejtmanům mnohem efektivněji pomáhat Ukrajincům, kteří utíkají před válkou. Právě Česká republika patří mezi evropské země, kam z Ukrajiny míří uprchlíků nejvíce. Poslanci současně vyzvali vládu, aby do 14. dubna předložila strategický dokument o zvládání ukrajinské migrační krize.

„Zažíváme největší migrační vlnu od druhé světové války. Česká vláda dělá maximum, abychom pomohli a zvládli nápor příchozích. Jsem přesvědčený, že se nám to daří i díky obrovské vlně solidarity Čechů, kteří jsou ochotni pomáhat s ubytováním lidí, jež žili doposud podobné životy jako my. I když se může zdát, že jsme první nápor zvládli, data mluví jasně. Lidé z Ukrajiny stále před bombardování svých domů utíkají,” uvedl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Česká republika patří v pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny mezi evropskou špičku. Ústřední krizový štáb vymyslel systém Krajských center pomoci Ukrajině – takzvané KACPU, který byl vybudován s pomocí hasičů, policistů i krajů.

Podle Rakušana se ale stát dostal na hranici svých kapacit. „Otevřeně říkám, že potřebujeme pomoc ostatních států. I proto jsem v Bruselu navrhl na mimořádném zasedání Rady ministrů vnitra vyčlenit na pomoc prostředky ze schválených fondů EU. Jsem přesvědčený, že musí co nejdříve začít na evropské úrovni fungovat systém registrací a výměny informací o uprchlících, aby bylo jasné, které státy pro ně mají volné kapacity.”

„Ačkoli základní rámec pro fungování osob přicházejících z Ukrajiny už ošetřuje speciální zákony, takzvané „lex Ukrajina“, stále je ale nezbytné využívat nástroje, který nouzový stav poskytuje,” vysvětlil předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Josef Cogan.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí

Nouzový stav umožňuje vládě i hejtmanům efektivněji reagovat na aktuální krizovou situaci. Umožňuje řešit procesy spojené se zajištěním nouzového ubytování pro uprchlíky, operativní nákup prostředků pro zajištění základních životních potřeb uprchlíků a pro poskytování humanitární pomoci Ukrajině. Upravuje také financování jednotlivých opatření ze státního rozpočtu, a rovněž i využití státních hmotných rezerv pro řešení migrační krize.

„Vláda splnila slib, který dala lidem - současný nouzový stav nijak výrazně nezasáhl do života běžných Čechů. Nezpůsobuje chaos jako předchozí kabinet. Současná vláda pracuje, aby v naší zemi byla dál zajištěna maximální bezpečnost. Pokud by nastala situace, že už nouzový stav nebude potřeba, můžeme ho jako Sněmovna ukončit dříve,” dodal Josef Cogan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu