STAN: Zrušíme několik tisíc zbytečných právních předpisů

25.01.2023 9:09 | Tisková zpráva

Na program jednání Poslanecké sněmovny je tento týden zařazen návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů. Resort ministerstva vnitra v čele s Vítem Rakušanem se tak chce zasadit o zpřehlednění právního řádu České republiky.

STAN: Zrušíme několik tisíc zbytečných právních předpisů
Foto: STAN
Popisek: STAN

Novela ruší přes 10 000 nepotřebných právních předpisů, které představují problém a zátěž pro moderní právní řád. Ministerstvo vnitra zároveň vložilo do systému novelu lustračního zákona, která znovu zavede povinnost se prokázat čistým lustračním osvědčením pro členy vlády a jejich náměstky před jejich jmenováním. Poslanci budou současně schvalovat výroční zprávy o činnosti mj. veřejnoprávních médií za poslední čtyři roky. Sněmovní volební výbor k většině z nich vydal doporučující stanovisko.

„Zavázali jsme se k tomu, že budeme procesy v ČR zjednodušovat. Že budeme přicházet se zákony, které nebudou lidem komplikovat život, které budou přehledné a transparentní. Zároveň jsme se zavázali k tomu, že budeme některé zákony i rušit,” okomentoval tento návrh ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Cílem ministerstva vnitra bude tyto nepotřebné předpisy odstranit, a tím zajistit srozumitelnost a jednoznačnost právního řádu pro občany i úřady. „Příkladem zákonů, které chceme zrušit, může být např. zákon z roku 1924 o zrušení odměn udavačů daňových přestupků, zákon o výrobě chleba z roku 1930 nebo zákon z roku 2006 o jednostranném zvyšování nájemného z bytu,” dodal ministr Rakušan.

Na projednání také čeká novela lustračního zákona, rovněž z pera ministerstva vnitra. Povinnost předkládat osvědčení, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Resort vnitra tak navrací zákon do podoby, kterou po dlouhou dobu platil. „Je to jednoznačně krok správným směrem. Udavači a přisluhovači totalitních režimů by neměli být v ministerských funkcích. To je jednoduchá premisa. Pokud lustrační zákon musí splnit úředníci na nejrůznějších pozicích, tak není důvod, aby stejná povinnost neplatila i na jejich nadřízené. Zde očekáváme diskusi složitější,” uzavřel Rakušan.

Dalším tématem pro nadcházející týdny je otázka fungování veřejnoprávních médií. Jako hnutí STAN za nimi stojíme a aktivně je podporujeme. Poslanci budou hlasovat o schválení výročních zpráv o činnosti mj. České televize nebo Českého rozhlasu. „Čeká nás mediální rok. Důvodem je probíhající jednání o malé mediální novele, připravovaná velká mediální novela, ale především to, co máme na programu nyní – smršť schvalování výročních zpráv ČT, ČRo a ČTK. Musím říct, že jsem překvapen, jako člověk, který tady nebyl minulé volební období, že z té etapy “nekecáme, makáme” nám tu zbyly neschválené zprávy už od roku 2017,” uvedl téma poslanec a člen volebního výboru Jan Lacina.

Ke schválení jsou doporučeny všechny výroční zprávy ČT kromě těch z roku 2020 a 2021 , a to na návrh poslance z hnutí STAN Jana Laciny. „Důvodem byl narychlo vložený závěr Rady ČT, že je SPD nedostatečně zastoupena ve vysílání České televize. Jak vyplývá ze srovnání, je tam však daleko častěji než na soukromých televizních stanicích. Podobná situace nastala u výroční zprávy 2021, kdy Rada ČT hlasovala s velkou pravděpodobností několikrát v rozporu se zákonem. Proto jsme tuto zprávu navrhli na neschválení,” odůvodnil postoj volebního výboru Jan Lacina. Zároveň dodal, že věří ve schválení malé mediální novely, díky které by dvojím neschválením výroční zpravy nebylo nutné odvolat Radu ČT nebo ČRo.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42147 lidí

Poslanecký klub STAN má nové vedení

Poslanci hnutí STAN si dnes na jednání klubu také zvolili nové vedení. Těmito volbami přechází poslanecký klub na systém pravidelných voleb, kdy bude jeho vedení voleno pravidelně každý rok.

Pozici předsedy klubu obhájil Josef Cogan, 1. místopředsedou byl zvolen Ondřej Lochman, který ve Sněmovně působí v hospodářském a zahraničním výboru. „Rád bych poděkoval všem kolegům nejen za mé zvolení, ale také za volby dalších členů vedení našeho klubu. Celkové složení hodnotím jako vyvážené. V týmu je celá řada kvalitních osobností, od kterých si slibuji zlepšení komunikace nejen v rámci našeho poslaneckého klubu, ale také s ostatními parlamentními stranami,” uzavřel výsledek voleb Josef Cogan.

„Výsledek voleb napovídá, že se budeme ve zvoleném tandemu s Josefem Coganem velmi dobře doplňovat. Rád bych se nyní zaměřil na lepší využití sil našeho poslaneckého týmu, který čítá 33 poslanců, a je tudíž třetím nejsilnějším klubem v Poslanecké sněmovně,” uvedl ke svému zvolení Ondřej Lochman.

Řadovými místopředsedy a místopředsedkyněmi byli zvoleni Michaela Opltová, Pavla Pivoňka Vaňková, Petr Letocha a Viktor Vojtko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …