STAN vytvoří do parlamentních voleb koalici s KDU-ČSL

10.02.2017 11:08

Celostátní sněm hnutí Starostové a nezávislí ve čtvrtek 9. února vahou většiny 81 % hlasů schválil doporučení z krajů jít do podzimních parlamentních voleb v koalici s KDU-ČSL.

STAN vytvoří do parlamentních voleb koalici s KDU-ČSL
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Toto rozhodnutí vnímám jako nejzodpovědnější a nejrozumnější řešení,“ uvedl staronový předseda hnutí STAN v Pardubickém kraji Oldřich Koblížek. „Znamená to, že budeme muset překročit hranici deseti procent hlasů voličů, abychom získali křesla ve Sněmovně po říjnových volbách. Čeká nás všechny hodně práce, ale věřím v úspěšný výsledek,“ dodal.

Záměr vytvořit koalici s KDU-ČSL podpořil před třemi dny volební sněm STANu Pardubického kraje, který se konal v úterý 7. února ve Vraclavi. V hlasování jej podpořilo 33 ze 48 přítomných delegátů, kteří doporučení přijmout nabídku KDU-ČSL za Pardubický kraj schválili. „Předcházela tomu podrobná informace prvního místopředsedy Celostátního výboru STAN Víta Rakušana a ředitelky Hlavní kanceláře Lucie Krejčové o současné situaci v hnutí STAN a o tom, jaké máme vyhlídky a šance ve volbách do poslanecké sněmovny,“ uvedl tajemník krajského hnutí STAN František Mokrejš. Před samotným hlasováním následovala dlouhá a živá diskuze. “Většina přítomných na sněmu usoudila, že dvojkoalice je nejrozumnější a jediná možnost, jak čelit povolební hrozbě spojení ANO s KSČM a Úsvitem přímé demokracie, které by mohlo dosáhnout nadpoloviční většiny ve sněmovně a sestavit vládu,“ vysvětlil Oldřich Koblížek.

Na krajském volebním sněmu byl v dalším programu schválen nový jedenáctičlenný krajský výbor včetně předsedy, kterým se opět stal Oldřich Koblížek, a místopředsedů. Sněm odsouhlasil také návrhy na předsedu, místopředsedy celostátního výboru a členy celostátního výboru za Pardubický kraj, delegáty na Celostátní sněm hnutí STAN a lídra kandidátky pro podzimní volby do PSP ČR - Ing. Michaelu Matouškovou, MPA, starostku Řečan nad Labem.

Nově zvolený Krajský výbor Hnutí STAN:

Předseda KV – Oldřich Koblížek, starosta Vraclavi

1. místopředseda – František Mokrejš
2. místopředseda – Pavel Eliáš, starosta Českých Heřmanic a krajský zastupitel
3. místopředseda – Luboš Netolický, starosta Rosic na Chrudimsku

Členové Krajského výboru STAN- Petr Zikmund, starosta Dašic; Zuzana Tvrzníková, starostka Zámrsku; Hana Štěpánová, místostarostka Morašic na Svitavsku a krajská radní; Michaela Matoušková, starostka Řečan nad Labem; Jiří Hájek, zastupitel Pardubic; Miloš Vlasák, starosta Ostřetína; Ladislav Mlateček, bývalý starosta Býště
Nominace na předsedu STAN získal Petr Gazdík.

Nominace na 1. místopředsedu STAN – Vít Rakušan, na místopředsedy Stanislav Polčák a Martin Půta. Dále získala nominaci do Předsednictva STAN Hana Štěpánová, do celostátního výboru Jiří Hájek a Zuzana Tvrzníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…