Šafránková (SPD): Boj SPD za ukončení zneužívání sociálních dávek jde do finále

08.08.2021 11:17 | Komentář

V pátek, 6. srpna, probíhalo na půdě Poslanecké sněmovny další kolo boje o schválení návrhu zákona hnutí SPD, který by ukončil dlouhodobé zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými.

Šafránková (SPD): Boj SPD za  ukončení zneužívání sociálních dávek jde do finále
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Jde o návrh zákona, kterému jsem věnovala více než dva roky tvrdé práce a který je nyní v závěrečném, tzv. třetím čtení, kdy se rozhoduje o tom, zda bude přijatý ještě v tomto volebním období a zda tudíž začnou v praxi platit a fungovat rozsáhlé a potřebné změny v systému sociálních dávek, které náš návrh obsahuje.

Primárním cílem návrhu je ukončení zneužívání – a doslova i rozkrádání – osobami, které obcházejí, anebo porušují, zákony pří čerpání sociální pomoci či sociální podpory z veřejných peněz. Mnohdy jde současně o osoby, které se dlouhodobě odmítají živit se prací, ačkoli pracovat bez problémů mohou – a nechávají se sponzorovat svými slušnými, poctivými a pracujícími spoluobčany z jejich daní.

Piráti kopou za nepřizpůsobivé

Tomu je třeba učinit přítrž – a náš návrh k tomu jednoznačně směřuje. Bohužel, poslanci Pirátské strany se tomu snaží zneužíváním jednacího řádu Sněmovny a různými obstrukcemi zabránit a již několik týdnů dokončení projednávání tohoto návrhu blokují a snaží se o to, aby nedošlo k závěrečnému hlasování, protože je celkem jasné, že pro návrh existuje ve Sněmovně většinová podpora.

Je tak zcela evidentní, že Piráti tímto chováním a jednáním jednoznačně podporují masivní zneužívání veřejných peněz v rámci našeho sociálního systému a že nehájí zájmy slušných daňových poplatníků ani zájmy občanů, kteří z objektivních důvodů opravdu potřebují přechodnou sociální pomoc či podporu. Ale naopak, kopou za zájmy těch osob, které náš sociální systém dlouhodobě tunelují a neoprávněně na něm parazitují – ať už jsou to jednotlivci, některé neziskové organizace léta napojené na veřejné penězovody v sociální oblasti, anebo tzv. obchodníci s lidskou chudobou a bídou.

My v SPD chceme, aby „zlaté“ bezpracné časy těchto lidí skončily, Piráti hájí opak, ve snaze hýčkat si – a rozšiřovat – tuto svou voličskou klientelu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Pravda o našem návrhu

Náš návrh, pokud bude schválen, povede i k nemalé úspoře veřejných výdajů. A hlavně vrátí sociálním dávkám jejich původní smysl - být přechodnou finanční pomoci pro občany v existenční tísni, v určité krátkodobé životní krizi, pro občany (a rodiny s dětmi) s nízkými pracovními příjmy a také pro občany, kteří z objektivních důvodů již pracovat nemohou, jako jsou naši senioři a zdravotně postižení.

Seniorům s nižšími důchody náš návrh dokonce – oproti současnému stavu – významně pomůže, protože při žádostech o sociální podporu se mezi jejich příjmy bude počítat pouze 70% jejich penze, nikoli 80%, jako doposud.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Stejně tak náš návrh pomůže sociálně slabším studentům a jejich rodinám, protože chceme, aby se mezi jejich příjmy – pokud žádají o sociální pomoc – již napříště nepočítaly příjmy ze studentských pracovních praxí.

Návrh rovněž – prakticky poprvé v novodobé historii - vnáší řád a jasná pravidla do systému a praxe vyplacení sociálních dávek na bydlení, kde se nastavují přehledné a jasné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze dávky tohoto typu vyplácet a čerpat. Což všechny dosavadní vlády - přes halasné sliby a proklamace - hrubě zanedbaly a což vedlo k tomu, že jsou miliony korun nesmyslně a neakceptovatelně vypláceny do nemovitostí v katastrofálním stavu, kterým se ani nedá říkat byty.

Doslova do zdevastovaných, zanedbaných a špinavých „špeluněk“, které jejich nájemníci zničily a jejich majitelům je to lhostejné. Často zde jsou nuceny žít i malé děti, které jsou tak i tímto způsobem pro svůj další důstojný život již na jeho startu diskvalifikovány.

Pro nás je naprosto nepřijatelné vyhazovat peníze českých daňových poplatníků na podobné účely.

Stop státnímu financování holobytů!

Pirátští poslanci, například pan Profant, který se dosud sociální politikou vůbec nezabýval, při projednávání našeho návrhu zákona strašil občany srdceryvnými – a smyšlenými – příběhy občanů, kteří údajně, pokud by náš návrh začal platit, přijdou o bydlení a skončí na ulici. Například kvůli jakési plísni v bytě duševně nemocného příjemce sociálních dávek.

Je to kombinace neznalosti našeho návrhu a jasných lží.

Chtěla bych ubezpečit všechny slušné a poctivé příjemce doplatku či příspěvku na bydlení, že ten, kdo má v bytě trošku plísně, o žádné peníze nepřijde.

Náš návrh pouze říká, že podmínkou pro čerpání dávek na bydlení je to, aby měl příslušný byt uzamykatelné vstupní dveře, okno, minimálně jednu obytnou místnost, kde si lze současně připravit jídlo, toaletu a koupelnu, které ani nemusí být přímo v bytě, ale v domě, kde se onen byt nachází.

Je to naprosto nutné minimum, které jsme v zájmu těch, kdo náš sociální systém financují, povinni požadovat. Squaty se suchým záchodem na dvoře typu nechvalně proslulé žižkovské Kliniky platit z veřejných peněz odmítáme!

Návrh je navíc v tomto ohledu rozumný a vstřícný - ve chvíli, kdy kontrola zjistí závažné závady a nedostatky v bytě, bude vyrozuměn jak pronajímatel, tak obec, ve které se byt nachází, a v případě, že byt obývají nezletilé děti, tak i příslušný orgán sociálně právní ochrany dětí. A stanoví se dostatečná lhůta na odstranění zjištěných závad. Anebo bude zahájena spolupráce s obcí na hledání jiného bydlení, pokud majitel nemovitosti nebude schopen nebo ochoten závady a nedostatky odstranit.

Další pirátská nepravda

Piráti rovněž ve Sněmovně vykreslovali hrůzyplné příběhy psychicky nemocných osob, které by údajně přišly o peníze a střechu nad hlavou, kdyby začal platit ten bod našeho návrhu, který na půl roku odebírá sociální dávky těm osobám, které odmítnou vpustit kontrolu z úřadu práce do bytu, na který čerpají doplatek nebo příspěvek na bydlení.

Jde prý o ty duševně nemocné, kteří se panicky bojí cizích lidí a ze zdravotních důvodů je do svých bytů ani pustit nemohou.

Přitom mnoho těchto lidí sociální dávky léta pobírá a zaměstnanci úřadů práce s nimi, ve spolupráci s lékaři a dalšími odborníky a s jejich rodinnými příslušníky s nimi umí dobře komunikovat a kooperovat.

V případě lékařsky diagnostikovaného nemocného, kterého přítomnost cizích osob v jeho soukromí prokazatelně může ohrožovat na zdraví či na životě tak tedy existují i alternativní metody a mechanismy kontrol, například prostřednictvím jeho opatrovníka, jeho sousedů a podobně. Opět se tak jedná o pirátské nepravdy a neznalosti.

Činíme kroky v zájmu slušných a pracujících občanů

Náš návrh žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje sociální pomoc státu, neohrozí. Naopak, těmto lidem pomůže – buď přímo, jako v případě seniorů s nízkými důchody a pracujících studentů z nízkopříjmových rodin, anebo nepřímo, tím, že na podporu pro ně zbyde více finančních prostředků, které odebereme podvodníkům a lidem, které dávky čerpají neoprávněně.

Náš návrh má jednoznačnou podporu odborné veřejnosti, včetně zaměstnanců pracovníky úřadů práce, kteří agendu sociální dávek spravují. Napříč jejich hierarchií a napříč celou republikou.

Je povinností nás, volených politiků, abychom neakceptovatelný stav v oblasti zneužívání sociálních dávek urychleně změnili. Neexistuje žádná omluva, čí spíše výmluva, proč bychom to udělat neměli.

A proč bychom měli pokračovat v neudržitelné praxi pojetí sociálních dávek jako jakéhosi povinného výpalného pro ty skupiny osob, které v jejich inkasování nalezly alternativu k poctivé práci – jen ve jménu jakéhosi falešného společenského klidu a strachu před tím, že po odebrání neoprávněně čerpaných dávek budou tyto osoby získávat finanční prostředky trestnou činností. To je argumentace, na kterou nelze nikdy přistoupit. Byla by to rezignace na základní role a úkoly státu.

Kdo programově pracovat nechce, nemusí – ale v takovém případě nedostane už od státu ani korunu. A kdo si bude prostředky na obživu získávat trestnou činností, musí skončit ve vězení. Není to nic složitého.

Ve jménu všech slušných a pracujících občanů, ve jménu všech poctivých zaměstnanců úřadů práce, kteří v nelehké pozici hájí zájmy státu a jeho veřejných rozpočtů.

Říká se, že naděje umírá poslední. Doufejme, že toto staletími prověřené úsloví dojde svého naplnění i v případě návrhu SPD na ukončení masivního zneužívání sociálních dávek…

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …