Šafránková (SPD): Daňový balíček bude potřebovat vylepšení dle receptu SPD

22.12.2020 18:02

Hnutí SPD dlouhodobě a systematicky podporuje snižování přímých daní, zejména daní z příjmu a daní z práce u fyzických osob, zaměstnanců a živnostníků. Dokazujeme to opakovaně i konkrétními legislativními návrhy, zejména dvěma komplexními novelami, které jsem za hnutí SPD vypracovala a předložila v právě končícím roce.

Šafránková (SPD): Daňový balíček bude potřebovat vylepšení dle receptu SPD
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Podpora pracujících občanů, rodin, seniorů a zdravotně postižených

Jednalo se jednak o návrh na výrazné zvýšení všech existujících daňových slev, které setrvávají na stejné úrovni již neskutečných dvanáct let. Nejen slevy na poplatníka, která byla obsažena ve velké daňové novele projednávané dnes v Poslanecké sněmovně, ale i slevy na manželku a manžela a na pracující invalidní důchodce, na držitele průkazů ZTP/P a na pracující studenty. Považujeme to za nejspravedlivější nástroj, jak zvýšit disponibilní čisté příjmy pracujících občanů. A proto musí být co nejrychleji zvýšeny všechny tyto slevy, nikoli selektivně jen jedna z nich.

Druhou, a snad ještě důležitější, novelou, je v tomto směru náš návrh na citelné zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti pro jejich pracující rodiče. Protože to je skutečný základ naší budoucí prosperity - ale i udržitelnosti a stability našeho důchodového systému – a hlavně, je to jasný signál toho, co považujeme za naprosté společenské priority: podporu rodin, dětí a poctivé práce.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Daňové zvýhodnění na děti je také tím nejefektivnějším prostředkem ke zvýšení reálných příjmů občanů, zejména těch s nižšími příjmy, protože umožňuje vznik tzv. daňového bonusu – záporné daně z příjmu ve chvíli, kdy je daňové zvýhodnění vyšší než daňová povinnost, a kdy je tedy čistá mzda těchto občanů vyšší než jejich mzda hrubá. Daňová sleva toto neumožňuje – ať bude sebevyšší, může vést maximálně k nulové daňové povinnosti a její zvýšení vždy znevýhodní občany s nižšími příjmy, kteří ji nebudou moci využít v plné výši a jejich čistá mzda vroste o nižší částku než u občanů s příjmy vyššími. Anebo, u těch s nejnižšími příjmy, nevzroste vůbec.

To je velmi nespravedlivé, opakovaně na to upozorňuji a volám po změně. Jde v podstatě o diskriminaci jedné skupiny občanů pouze na základě výše jejich pracovního příjmu. S tím se v hnutí SPD nejsme ochotni smířit, a budeme bojovat o změnu tohoto stavu.

Co je ještě špatně

Daňový balíček, který byl dnes ve Sněmovně projednáván, má i jiné mezery a nedostatky, které bude třeba v zájmu našich pracujících občanů co nejrychleji odstranit. Jde například o návrh, jinak jistě chvályhodný, na zrušení hranici roční výše daňového bonusu - tedy maximální souhrnné roční částky, která může být daňovému poplatníkovi vyplacena právě na tzv. daňových bonusech. Dosud byla její výše 60 300 Kč. Ovšem v zákoně současně dále zůstává nastavení měsíčního omezení výše daňového bonusu, a to na úrovni 5 025 Kč. Jde tedy opět o nastolení nepraktického a diskriminačního stavu v přístupu k možnosti využití daňového bonusu spojeného s daňovým zvýhodněním na vyživované děti.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí

Pro zaměstnance, kteří nárokují výplatu daňového bonusu v měsíčním cyklu, spolu s vyúčtováním jejich výplaty, totiž nepřináší zrušení ročního stropu pro daňový bonus žádnou výhodu ani využitelnost. Protože díky ponechání nastavení měsíčního stropu pro tento bonus v zákoně mohou nadále na daňových bonusech vyčerpat pouze maximálně oněch 60 300 Kč ročně (12 krát 5 025 Kč). A to i v těch případech, kdy je jejich faktický nárok na měsíční daňový bonus vyšší než 5 025 Kč.

Zrušení ročního stropu pro výši uplatnitelného daňového bonusu by tak bylo využitelné en bloc de facto pouze pro některé živnostníky a nikoli již pro mnohé zaměstnance. Proto je bezpodmínečně nutné ze zákona co nejdříve vypustit i nastavení měsíčního stropu pro nárok na uplatnění daňového bonusu.

První pomoc pracujícím s nejnižšími příjmy!

V zákoně dále zůstává nespravedlivé ustanovení podmiňující nárok na přístup k využití daňového bonusu minimálním ročním příjmem ve výši šestinásobku minimální mzdy. Jde opět o nedůvodnou diskriminaci, která směřuje proti nízkopříjmovým občanům, zejména proti matkám-samoživitelkám pracujícím na částečné úvazky z důvodu péče o děti. A totéž platí i v případě podmínky minimálního měsíčního příjmu pro přístup k výplatě daňového bonusu, která je nastavena na úrovni poloviny aktuální výše minimální mzdy. Proč nemá právo na toto daňové zvýhodnění a snížení daní pracující člověk s příjmem do 7 600 korun měsíčně, když právě on by jej měl mít jako první?!

Všechny popsané chyby a vady návrhu poškozují občany s nejnižšími pracovními příjmy, zejména pak zaměstnance. Všechny lze oprávněně považovat za velmi vážné. A je nutné je při nejbližší možné příležitosti legislativně napravit.

Příslušné návrhy mám již zcela připraveny.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…