Šafránková (SPD): Hrozivé novoroční projevy premiéra a předsedy Senátu

07.01.2023 19:08 | Komentář

Novoroční projevy předsedy vlády Petra Fialy a předsedy Senátu Miloše Vystrčila měly letos leccos společného. A nešlo o nic hezkého.

Šafránková (SPD): Hrozivé novoroční projevy premiéra a předsedy Senátu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Především to, že se prakticky vůbec nevěnovaly klíčovým problémům, které aktuálně trápí občany České republiky. Tyto závažné problémy byly v podstatě odbyty jednou nicneříkající Vystrčilovou větou o šestnáctiprocentní inflaci.

Ústavní činitelé mimo mísu

Přitom skutečně meziroční zdražení základních životních nákladů je mnohem vyšší, u energii jde o stovky procent, u základních potravin o 50 až 100 procent, skokově rostly náklady na bydlení, zejména v případě hypoték a rovněž tak i ceny pohonných hmot.

Nikdo z těchto dvou vládních politiků a nejvyšších ústavních činitelů  ani slovem nezmínil hrozivé statistiky o propadu úrovně reálných mezd, o stoprocentním nárůstu počtu domácnosti v příjmové chudobě (jde zejména o seniory a rodiče-samoživitele) či o zvýšení počtu lidí (zejména důchodců) v exekucích.

Za klíčové problémy současnosti, které bychom měli řešit, naopak označil předseda Senátu změnu klimatu a práva sexuálních menšin, což je z hlediska priorit současné pětikoaliční vlády naprosto typické.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Bezradnost premiéra

Úplně absurdní pak byly výroky premiéra Fialy k energetické krizi, kdy se zmohl pouze na výzvy občanům, aby šetřili elektřinou a plynem a odvolával se na víru v pokles drakonicky vysokých cen energií (zřejmě za pomoci nějakých nadpřirozených sil…).

To je u předsedy vlády, která je většinovým vlastníkem největšího výrobce, distributora a dodavatele elektřiny v zemi – a která by tak mohla zajistit snížení cen elektřiny pro české spotřebitele prakticky ze dne na den, něco naprosto neuvěřitelného. Jde o krystalickou ukázku alibismu, neschopnosti, neznalosti a zlých úmyslů současné vládní garnitury.

Plány na zničení sociálního státu

A typické pro současnou vládu je i to, co projevům pánů Fialy a Vystrčila prakticky obsahově dominovalo - a to byly opakované apely na solidaritu občanské veřejnosti, výzvy, aby si lidé v krizi pomáhali sami mezi sebou, a to včetně občanské solidarity a zapojení neziskových organizací do pomocí lidem v sociální a zdravotní oblasti.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Je to projev naprosté rezignace vlády na její základní úkoly, kterými jsou zajištění sociální podpory a pomoci ohroženým občanům ze strany státu v rámci pojistných a dalších systémů sociální politiky a příslušných státních institucí a samozřejmě zajištění fungování veřejných služeb, které si občané platí ze svých daní.

Není myslitelné a přijatelné sociální politiku státu a systém veřejného zdravotnictví nahrazovat jakousi soukromou iniciativou, charitou, solidaritou, dobrovolnictvím a činnosti neziskových organizací. Takové postoje se blíží nedávnému výroku předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové o tom, že vláda tu není proto, aby se starala o občany.

Toto pojetí politiky a výkonu vlády my v SPD naprosto odmítáme! Občané si prostřednictvím nejrůznějších povinných daní a pojistných odvodů platí státní aparát k tomu, aby jim poskytoval potřebný servis, ochranu před všemožnými sociálními riziky, pomoc a podporu v době existenčního ohrožení – a aby jim zajišťoval veřejné služby typu zdravotnictví, školství či hmotného zabezpečení v době stáří či nemoci.

To je podoba moderního evropského sociálního státu 21. století, kterou podporujeme a kterou chceme rozvíjet! Nikoli divoký kapitalismus minulosti pro vybrané elity, kde většina slušných a pracujících občanů přežívá a živoří jen za pomoci jakési nahodilé soukromé solidarity, svépomoci a je závislá na charitativních milodarech, jak si to představuje současná pětikoaliční vláda, a jak to bylo demonstrováno v novoročních projevech jejích předáků, Fialy a Vystrčila.

 

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce