Šafránková (SPD): Kdo také způsobil aktuální nedostatek zdravotníků?

11.01.2021 20:22

Vládní návrhy nejrůznějších zákonů a opatření v době nouzového stavu obsahují často zásadní chyby. A když jsme v SPD navrhovali jejich odstranění, byli jsme vesměs odmítnuti.

Šafránková (SPD): Kdo také způsobil aktuální nedostatek zdravotníků?
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

V loňském roce jsem ve Sněmovně za hnutí SPD opakovaně navrhovala, aby nárok na mimořádné ošetřovné z důvodu péče o děti v době uzavření škol a předškolních zařízení měli - kromě rodičů - i další příbuzní dítěte, přestože s ním trvale nežijí ve společné domácnosti. Za podmínky, že se jedná o zaměstnance odvádějící nemocenské pojištění. Aktuální zákonná úprava to neumožňuje.

Spravedlivé ošetřovné!

Šlo mi jednak o to, aby se členové rodin mohli při delší, i několikaměsíční, péči o děti vzájemně vystřídat, což by pomohlo zejména matkám-samoživitelkám a obecně i rodičům s nižšími příjmy, pro které je zcela zásadní otázkou, zda budou delší dobu pobírat 100 % svého standardního pracovního příjmu, anebo pouze 70 či 60 %, což už pro ně znamená riziko pádu do dluhových a exekučních pastí. Můj návrh by jim umožnil pokles příjmů minimalizovat prostřednictvím rozložení péče o děti v rámci nejbližšího příbuzenstva.

A také jsem chtěla dosáhnout toho, aby svá zaměstnání nemuseli právě nyní, v době eskalující epidemie koronaviru, opouštět příslušníci společensky mimořádně důležitých profesí, zejména ve zdravotnictví. Což je věcí prvořadého veřejného zájmu.

Mé návrhy opakovaně (bytˇ těsná) většina poslanců zamítla.

A důsledkem tohoto zamítnutí objektivně je - kromě často zbytečného, a nikoli nevyhnutelného, zhoršení ekonomické a sociální situace tisíců našich občanů – také aktuální kritický nedostatek pracovníků v našich nemocnicích, což už v těchto dnech otevřeně přiznává i ministr zdravotnictví Jan Blatný.

A dodává, že jedním z hlavních důvodů tohoto stavu je skutečnost, že tisíce lékařek a zdravotních sestřiček musí doma dlouhodobě pečovat o své malé děti a nemohou proto vykonávat svá zaměstnání.

K tomuto stavu nemuselo vůbec dojít, nebýt odmítavého postoje poslanců ANO 2011, ČSSD, ODS, TOP 09 a Trikolóry k mým opakovaným návrhům, které by umožnily péči o děti formou mimořádného ošetřovného v době uzavření škol i příslušníkům jejich širší rodiny.

Převzato z profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce