Šafránková (SPD): Končící vláda podporuje zneužívání sociálních dávek

18.12.2021 7:37

Boj o ukončení zneužívání sociálních dávek vstupuje do dalšího kola

Šafránková (SPD): Končící vláda podporuje zneužívání sociálních dávek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Na svém posledním jednání v pondělí zaujala končící vláda hnutí ANO a ČSSD (která ve volbách do Sněmovny absolutně propadla), nesouhlasné stanovisko k návrhu hnutí SPD na zásadní změnu zákonů o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře, která by ukončila dlouholeté zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Jde o návrh, na kterém jsem usilovně pracovala dva roky a který obsahuje více než sedmdesát konkrétních opatření, jež mají za cíl vrátit do systému čerpání sociálních dávek jasná pravidla, řád a spravedlnost. 

O co usiluje SPD

Jedná se zde hlavně o to, aby peněžitá sociální pomoc vyplácená z veřejných prostředků náležela pouze těm občanům, kteří se ocitli v dočasně životní nouzi, ze které se snaží vlastními silami, zejména pak prací, dostat, anebo těm občanům, kteří již pracovat nemohou, například z důvodu špatného zdravotního stavu, anebo vysokého věku.

A nikoli těm osobám, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají a z čerpání sociálních dávek si udělaly výhodný byznys, nedobrovolně financovaný z peněz poctivých pracujících daňových poplatníků a které se nechávají sponzorovat svými pracujícími spoluobčany - a ještě se jim přitom mnohdy vysmívají.

Jinými slovy, jde o ukončení „tunelování“ sociálních dávek osobami,
které obcházejí nebo porušují zákony při jejich čerpání. Současně se často jedná o osoby, které se dlouhodobě odmítají živit poctivou prací, ačkoli pracovat
bez problému mohou.

Rozbít byznys s chudobou a řešit problematiku vyloučených lokalit

Můj návrh by také zásadně změnil současný katastrofální stav, který panuje v oblasti vyplácení speciálních sociálních dávek na bydlení, ze kterého profitují zejména tzv. obchodníci s chudobou.

Tento návrh by tak vůbec poprvé v novodobé vnesl řád a pevná pravidla
do systému vyplácení příspěvku a doplatku na bydlení, kde nastavuje přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze tyto dávky vyplácet a čerpat.

Což všechny dosavadní české vlády, včetně té dosluhující, která to hlasitě slibovala, hrubě zanedbaly a což rovněž vedlo k tomu, že jsou stovky milionů korun z veřejných peněz ročně neakceptovatelně vypláceny majitelům nemovitostí v katastrofálním stavu, kterým se v žádném případě nedá říkat byty.

Tímto návrhem chceme též efektivně řešit problematiku vyloučených lokalit, mj. ničících životní šance nejmladší generace, která v nich je nucena vyrůstat a živořit bez jakékoli životní perspektivy.

Pracující občané nesmí být diskriminování!

Návrh dále obsahuje desítky konkrétních změn, které vrátí našemu sociálnímu systému smysl a efektivitu.

Jedná se, namátkou, o podmínění výplaty sociálních dávek rodičům předškolních dětí na povinnou docházku těchto děti do posledního ročníku mateřské školy, o snížení částky životního minima pro domácnosti pobírající sociální dávky v případech, kdy některý z jejich dospělých členů nemá žádný příjem z práce ani z podnikání, anebo o zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti (např. chodit na pracovní pohovory, účastnit se rekvalifikace, veřejně prospěšných prací apod.) osoby v evidenci úřadu práce z důvodu nemoci či úrazu, a to i s možností kontrol a sankcí -  tedy o zavedení obdoby tzv. neschopenky u zaměstnanců.

Pracující lidé přece nesmí být oproti těm ostatním do nekonečna diskriminování!

Návrh též dává úřadům práce právo ihned odebrat dávky na bydlení těm jejich příjemcům, kteří odmítnou oprávněným osobám (příslušným kontrolorům) vstup do bytu za účelem provedení úřední kontroly - např. v tom směru, kolik žije v tomto bytě osob, zda skutečný stav odpovídá údajům v žádosti o dávku apod.
A návrh umožňuje i rychlé prodloužení doby, na kterou lze v případech porušení zákona sociální dávku odebrat, a to ze tří na šest měsíců.

Je třeba jasně říci, že tento náš návrh neohrozí žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu sociální pomoc. Naopak, mnohým z těchto lidí pomůže. Buď přímo, například v případě seniorů s nízkými důchody, kterým přístup k finanční sociální pomoci usnadňuje, či pracujících studentů z nízkopříjmových rodin, kterým sociální podporu zvyšuje, anebo nepřímo - tím, že na finanční pomoc pro tyto skupiny občanů zbyde více prostředků odebraných podvodníkům, kteří sociální dávky čerpají neoprávněně.

V blízké době uvidíme, jaký bude většinový postoj nové Poslanecké sněmovny k tomuto návrhu a které politické síly tak chtějí proti zneužívání našeho sociálního systému skutečně efektivně a vážně bojovat – a kterým je lhostejný nebo jim vyloženě vyhovuje. Negativní stanovisko končící vlády k návrhu v tomto ohledu vlastně nic příliš závažného neznamená.

Já pochopitelně udělám vše proto, abych tyto potřebné změny v Parlamentu prosadila. 

Nikdy se nevzdávám.

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu