Scheinherr (Praha sobě): Nové tramvaje pro Prahu

21.11.2022 18:09 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k vypsání veřejné zakázky na dodání nových tramvají pro hlavní město

Scheinherr (Praha sobě): Nové tramvaje pro Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Pražské tramvaje jsou pojem. Málokterý dopravní prostředek je tak vetkán do srdce města, jako je tramvajová doprava v Praze. Již přes 130 let jde o efektivní a stále se rozvíjející systém, který svým rozsahem a počtem spojů patří mezi největší na světě. Je potřeba o něj neustále pečovat a rozvíjet jej.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Proto nyní vypisujeme veřejnou zakázku na dodání nových tramvají. Těch chceme závazně nakoupit 40 s možností dokoupit dalších 160 tak, aby bylo možno nejen obsluhovat rozvíjející se tramvajovou síť, ale také nahradit část starých vysokopodlažních a dnes již nevyhovujících vozů T3. Na jejich nákup se navíc pokusíme získat dotaci z Národního plánu obnovy.

Nové tramvaje budou nízkopodlažní, klimatizované, dostatečně kapacitní a v kritériích na jejich výběr najdeme několik podmínek, které cílí na co nejpřívětivější tramvaj pro příští desetiletí.

Nové tramvaje budou dodávány od roku 2025. Veřejná zakázka je nastavená tak, že nebude hrát roli jenom nabídnutá cena, ale také spotřeba energie, náklady životního cyklu a délka záruční doby.

U autobusů máme v Dopravním podniku hlavního města Prahy nejmladší vozový park, co kdy byl. U tramvají je to jiný příběh. S jistotou mohu říct, že nové pražské tramvaje budou bezbariérové, pohodlné, klimatizované a tiché.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…