Scheinherr (Praha sobě): Nový terminál Smíchov postupně získává zelenou

18.03.2023 14:51 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánované rekonstrukci nádraží Praha-Smíchov

Scheinherr (Praha sobě): Nový terminál Smíchov postupně získává zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Rekonstrukce nádraží Smíchov získala stavební povolení. Za mne ukázkový projekt kvalitní koordinace a spolupráce mezi magistrátem a Správou železnic za poslední čtyři roky. Za město jsme přišli s vizí, aby se zanedbaná dopravní stavba za pár let stala moderním dopravním hubem, hodným 21. století. V minulosti se budovaly různé druhy nádraží na různých místech, autobusové na jednom, vlakové zase jinde.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Naopak na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje, a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky efektivnímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné.

Samotná budova železničního nádraží získá moderní, kultivované, a hlavně bezbariérové prostory. Celkově se zvýší i kapacita pro cestující. Navíc se nám podařilo dohodnout zachování ikonické centrální části pozdně funkcionalistické budovy nádraží, postavené v letech 1953-1956 architekty Ladislavem Žákem a Janem Zázvorkou.

První práce budou zahájeny již letos v rámci nulté etapy. Bude zrušeno severní nástupiště a Pražský Semmering bude poprvé v historii napojen přímo na Smíchovské nádraží. Letos na podzim bude taktéž snesena pěší lávka do Radlic a jedná se o náhradním řešení do doby vybudování terminálu. Mezitím poběží soutěž na navazující celkovou rekonstrukci nádraží včetně kolejiště a naváže na to stavba terminálu.

Pokud vše půjde podle plánu, v letech 2027/2028 může být vše hotovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.