Scheinherr (Praha sobě): Praha chce zapojit systém sdílení jízdních kol do integrované dopravy

30.08.2021 15:28

Městská rada se dnes seznámila s „Pilotním projektem zapojení sdílených kol do Pražské integrované dopravy na území hlavního města Prahy“ a uložila řediteli organizace ROPID zajistit jeho realizaci.

Scheinherr (Praha sobě): Praha chce zapojit systém sdílení jízdních kol do integrované dopravy
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Cílem tohoto projektu je nabídnout cestujícím v?rámci systému Pražské integrované dopravy (dále jen „PID“) zlepšení „úvodní/poslední míle“ a ověřit přínos tohoto opatření. Dále motivovat cestující k nákupu dlouhodobého jízdného PID nebo zajistit preferenci udržitelnějších způsobů dopravy před individuální automobilovou dopravou. Další výhodou je objevení nebo vyzkoušení si možností jízdního kola a veškerých sdílených služeb tohoto systému.

Výstupem pilotního projektu je zjistit celkový zájem o sdílená kola v rámci systému PID na území hlavního města Prahy a analytické vyhodnocení a doporučení dalšího postupu. Alokace prostředků pro pilotní projekt je ve výši 2 420 tis. Kč, což jsou celkové náklady pilotního projektu za poskytovaní služeb sdílených kol.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

„Starat se o město není jen o opravách silnic, chodníků a tramvajových tratí nebo budování nové infrastruktury. Musíme zkoušet nové a neotřelé věci. Především v momentě, kdy něco v zahraničí úspěšně funguje. Proto spouštíme zkušební provoz sdílených kol pro lidi s měsíční až roční Lítačkou na 15 minut zdarma. Od října začneme ve zkušebním provozu testovat zájem Pražanů a počítáme s tím, že nabídneme i elektrokola. Chceme lidem usnadnit „první a poslední míli“ jejich cesty Prahou a ještě více zatraktivnit dlouhodobé kupony MHD. Po pár měsících to vyhodnotíme a uvidíme, jestli a jak má cenu pokračovat dál. Projektu se budou moct zúčastnit všichni poskytovatelé sdílených kol v Praze, se kterými podepíšeme také memorandum o spolupráci. I proto jsme začali ve velkém přidávat cyklostojany ke stanicím metra a připravujeme je i u tramvajových přestupních uzlů,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

V praxi půjde o to, aby službu sdílených kol mohli využívat cestující, kteří mají aktivní uživatelský účet v Multikanálovém odbavovacím systému (PID Lítačka) a který má v době čerpání služby platný kupón na pásmo P (měsíční až roční) a je vázaný na konkrétní fyzickou osobu. Tito uživatelé budou moci čerpat službu zdarma po dobu prvních 15 minut od začátku vypůjčení. Konkrétní podmínky čerpání služby budou vycházet z příslušných smluv, uzavřených s poskytovateli dané služby (znění smluv bude jednotné pro všechny poskytovatele). Pro spolupráci budou osloveni všichni stávající provozovatelé.

Předpokládané spuštění pilotního projektu je na začátku října tohoto roku.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…