Scheinherr (Praha sobě): Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu

27.07.2021 11:39

Nejvyšší správní soud (NSS) po více než roce a půl ukončil spor ohledně zákazu tzv. pivních kol v ulicích Prahy a potvrdil správnost opatření obecné povahy, které hlavní město vydalo, aby předešlo jízdám beerbiků zvláště v centru města. Kasační stížnost provozovatelů po rozsudku Městského soudu z března tohoto roku u NSS neuspěla.

Scheinherr (Praha sobě): Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Provozovatelé tzv. pivních kol podali po rozsudcích Městského soudu a Nejvyššího správního soudu kasační stížnost, kterou chtěli zrušit opatření obecné povahy, čímž byl zakázán pohyb beerbiků v širším centru města. I tuto stížnost však NSS zamítl a s konečnou platností se tak po části metropole nemohou tato kola pohybovat.

„Pivní kola jsou ponižující pro město jako takové a hlavně pro lidi, kteří zde žijí. Zájmy podnikání s alkoholem nevyhrály a beerbiky v centru jsou nadále jenom vzpomínka. Každý byznys ve veřejném prostoru musí fungovat za jasně daných podmínek a se souhlasem místních a městských částí. Zájmy Prahy jsou pro nás na prvním místě. Z rozsudku plyne důležité ponaučení: vytrvalost se vyplácí a dává další sílu do boje za kvalitu života místních. Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu. Turistické sezóny už budou bez opileckého vyřvávání na kolečkách,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Po více než roce a půl se tak případ dostal ke svému konci a NSS tak potvrdil správnost veškerých kroků ze strany Magistrátu hl. m. Prahy. Opatření se týká konkrétního území a komunikací v městských částech Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 a 10.

„Rozsudek Nejvyššího správního soudu znamená, že opatření obecné povahy, které zakazovalo pohyb beerbiků v centru Prahy, bylo vydáno v souladu se zákonem. Zákaz těchto kol tak definitivně platí,“ popisuje advokát Štěpán Holub z Holubová advokáti, který hlavní město před Nejvyšším správním soudem zastupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…