Scheinherr (Praha sobě): Praha připomíná Václava Havla deseti citáty pro cestující

18.12.2021 6:34

Od úmrtí bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla uplyne v sobotu 18. prosince 2021 již deset let, což je vhodná příležitost připomenout si jeho odkaz.

Scheinherr (Praha sobě): Praha připomíná Václava Havla deseti citáty pro cestující
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Hlavní město Praha proto ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, Knihovnou Václava Havla a nadací Vize 97 vybavila všechny autobusy a soupravy tramvají některou z jeho myšlenek. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

„Citáty pana prezidenta Václava Havla bychom si měli neustále připomínat. Už je to deset let od jeho úmrtí. Během tohoto smutného výročí se cestující budou moct v autobusech a tramvajích při cestě Prahou zamyslet a zavzpomínat, co vše pro nás a naši zemi Václav Havel udělal. Jeho myšlenky jsou stále aktuální a aktuální budou i za dalších deset let,“ říká náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

„Havel pro cestující“ je soubor plakátů A3 s deseti různými citáty, které Václav Havel napsal či pronesl během svého prezidentského mandátu. Výběru textů se zhostila Knihovna Václava Havla, grafiku zajistil odbor médií a marketingu Magistrátu hl. m. Prahy a tisk a instalaci 2 700 plakátů pokryl Dopravní podnik hl. m. Prahy.

S nápadem na vzpomínkovou kampaň v MHD přišel místopředseda kulturního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Martin Benda. Ideu následně podpořil i náměstek Adam Scheinherr.

„Jsem moc rád, že se nám v hladké spolupráci několika organizací podařilo oživit nápad, se kterým jsem přišel během těch smutných Vánoc roku 2011. Tehdy se mi podařilo společně s několika mými přáteli a s podporou magistrátu umístit do pražského metra několik desítek pietně zpracovaných plakátů s Havlovými myšlenkami. I dnes mi připadají nadčasové a inspirativní, do veřejného prostoru určitě patří,“ vysvětluje zastupitel Martin Benda.

„Setkáváme se s názory, že Václav Havel byl vzdálený problémům občanů a svým dílem oslovuje jen intelektuály. Je to samozřejmě nesmysl. Knihovna Václava Havla se snaží svou klubovou a výstavní činností, bohatou programovou nabídkou televizního kanálu HavelChannel, knižní produkcí i vzdělávacími programy jeho život a dílo prezentovat v úplnosti a kontextu moderních dějin. Pozoruhodné je spíš to, jak jsou jeho myšlenky aktuální, zvláště v současném mnohonásobně složitém období,“ dodává Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Vybrané citáty Václava Havla i fotografie plakátů pro MHD jsou k dispozici zde: Citáty V. H. výběr – Disk Google ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…