Schillerová (ANO): Jaké nápravné opatření necháte ministra financí z ODS přijmout?

09.04.2024 19:05

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 9. dubna 2024 - návrh na zařazení mimořádného bodu s názvem Vyvození zodpovědnosti za fiasko u windfall tax u bank

Schillerová (ANO): Jaké nápravné opatření necháte ministra financí z ODS přijmout?
Foto: XTV
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Dobrý den, dámy a pánové.

Ministerstvo financí dokončilo a vložilo do elektronické knihovny legislativního procesu návrh Státního závěrečného účtu České republiky za rok 2023. Je z něj mimo jiné patrné, že státní rozpočet a daňoví poplatníci byli v loňském roce pochybením ministra financí Zbyňka Stanjury připraveni o 45,9 miliardy korun, protože skutečná výše inkasa z neočekávaných zisků v roce 2023 dosáhla místo plánovaných 85 miliard pouze 39,1 miliardy, tedy 46 % plánu. Zásadní propad vznikl při výběru této daně v oblasti finančního sektoru, kde místo plánovaných 33 miliard korun vybrala finanční správa směšných 700 milionů korun, tedy zoufalá 2 %. To z windfall tax dělá bezkonkurenčně největší daňové fiasko historie.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Jistě se shodneme, že se jedná o naprosto astronomickou ztrátu, která pro představu dělá trojnásobek Ministerstva zdravotnictví, jeho rozpočtu. Jedná se o částku, která, kdyby byla vybrána, mohla zdvojnásobit roční rozpočet České republiky na vědu a výzkum, zdvojnásobit platy učitelů nebo výrazně snížit deficit naší země. A co hůř, jedná se o daň, která je stále v účinnosti a představuje jeden z pilířů rozpočtu na letošní rok.

Vzhledem k tomu, že ministr financí nebyl přes opakované apely doposud ochoten ani připustit jakékoliv pochybení, natož aby sjednal nápravu, jedná se o problém mimořádně akutní a aktuální. Zdůvodnění, že inkaso windfall tax bylo kompenzováno srážkovou daní nebo že banky zareagovaly zvýšením úroku na spořicích účtech, bylo opakovaně nejen námi, ale i médii pomocí údajů o bankovním trhu od České národní banky shledáno jako nerelevantní, zástupné a absurdní.

Mě by proto zajímalo, vážené kolegyně, vážení kolegové, zejména z vládních lavic, a obracím se nyní na Piráty nebo na křesťanské demokraty, kterým by tento trumf bankovního sektoru nad státem nemusel připadat v pořádku, zda jste s těmito výsledky svého ministra financí spokojeni a zejména jakou odpovědnost z tohoto selhání hodláte vyvodit, a jaké nápravné opatření necháte ministra financí z ODS přijmout? Reálně totiž hrozí, že škody z minulého roku si letos zopakujeme, a já se domnívám, že Poslanecká sněmovna má právo vědět, kdo za toto historické daňové fiasko nese zodpovědnost. Žádám proto o zařazení mimořádného bodu s názvem Vyvození zodpovědnosti za fiasko u windfall tax u bank.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…