Schillerová (ANO): Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu

24.03.2022 14:51

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS)

Schillerová (ANO): Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové,

nebudu mluvit dlouho. Samozřejmě činnost obou bank jako bývalá ministryně znám. Vím, co kolem toho za agendu bylo. Co se týče této Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, ve zkratce MBHS, tak v tuto chvíli je jasné, že v kontextu aktuální situace není vůbec o čem mluvit. Nabylo to nového rozměru. Ale přesto i předtím, než došlo k invazi Ruska na Ukrajina a k této neospravedlnitelné agresi, tak chci říct, že tato banka - a chci je odlišit, protože za chvíli budeme mluvit o té MIBce takzvané - tak tady bych to odlišila v tom směru, že ona neprošla transformací a roky se nacházela v naprosté a zjevné stagnaci.

Proto už i předchozí, tuším, že to byla Sobotkova vláda, kde hnutí ANO bylo členem této vlády, její součástí, tak bylo tehdy přijato usnesení o vystoupení. Nicméně jednalo se a pracovalo se na tom, odborné týmy Ministerstva financí na tom pracovaly. Jenomže se jednalo v té době o složité mezinárodněprávní otázky a tak tam byla ve hře důležitá ochrana finančních zájmů České republiky.

Toto samozřejmě je všechno už mimo diskusi. Útokem Ruské federace na Ukrajinu se situace vyvinula a naprosto výrazně změnila. Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu, že se koordinovaly tyto země. Nebudu tady opakovat podíl České republiky, protože pan ministr ho řekl přesně.

A za hnutí ANO chci říct, že my podpoříme nejen to, abychom vystoupili z této banky, ale podpoříme i to, aby to bylo schváleno v takzvané devadesátce.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…