Schillerová (ANO): Naplánovaná celková výše schodků do roku 2024 je 1 200 miliard

02.07.2022 16:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dosavadní práci vlády Petra Fialy.

Schillerová (ANO): Naplánovaná celková výše schodků do roku 2024 je 1 200 miliard
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Zdravím vás, přátelé,

včera naše země převzala předsednictví v Radě EU. Po 13 letech druhý historický okamžik pro naši zemi. Druhá příležitost ovlivnit agendu a priority Rady EU a také druhá šance zlepšit naše postavení v rámci EU. Otevírá se skvělá příležitost řešit dopady energetické krize.

Nutným předpokladem pro to, aby předsednictví naší země bylo úspěšné a pro ČR i přínosné, je silná a kompetentní vláda v čele s hrdým a akčním premiérem. Tolik k teorii.

A realita?

V jaké kondici přebírá ČR od Francie vedoucí roli v Evropě?

- Vládu již druhý týden drtí bezprecedentní korupční kauza zločinecké skupiny okolo Petra Hlubučka, náměstka pražského primátora za STAN, nově se kauza už dotýká i vládní TOP 09 jejíž předsedkyně vyzývala, abychom se všichni uskromnili, protože to je daň za svobodu.
- Ministr vnitra Vít Rakušan je v obřím střetu zájmů, kdy je předsedou strany, jejíž politické špičky aktivně komunikovali, a někteří dokonce i spolupracovali se zločincem Michalem Redlem, a současně pod něho spadá policie, která kauzu vyšetřuje. Na 7. 7. jsme svolali mimořádnou schůzi sněmovny, kdy budeme tlačit na odstoupení Víta Rakušana z pozice ministra vnitra.
- Důvěra lidí ve vládu a v politické instituce se každým dnem více a více propadá.
- Máme 4. nejvyšší inflaci v Evropské unii - nyní již 16 % .
- Lidé musí platit jedny z nejdražších cen energií a potravin. Například ceny v italských a španělských obchodech jsou již nižší než v českých.
- Kabinet Petra Fialy je navzdory všemu jednou z nejasociálněnjších evropských vlád, která začínající chudobu neřeší.
- Odsouvá řešení ekonomických a sociálních problémů a prohlubuje propad mezinárodní konkurenceschopnosti českých firem.
- Odbory jsou nadále ve stávkové pohotovosti, a na podzim tak hrozí masové protesty a stávky. Jednání s vládou o navýšení platů státních zaměstnanců byla neúspěšná.
- 73 % lidí míní, že vláda lidem proti inflaci dostatečně nepomáhá. Vládě zbylo už jen 18 % lidí, kteří jsou s její prací spokojeni.
- Naplánovaná celková výše schodků do roku 2024 je 1 200 mld., výrazně vyšší než za naší vlády, přesto lidé doposud nedostali téměř ani korunu pomoci.
- Vláda již ani nepředstírá, že se naprosto odklonila od svých předvolebních slibů, kašle už i na své voliče.

To je vizitka Fialovy vlády a stav české společnosti v den převzetí předsednictví. 6 měsíců po převzetí vlády.

A nyní bude český premiér půl roku ovlivňovat i životy bezmála 450 milionů Evropanů. Být průměrným Evropanem, seznamujícím se se zemí, která předsednictví právě přebírá, jsem již značně nervózní a s obavou usínám. Zahraniční média totiž nejsou slepá a o kauze, která cloumá stabilitou české vlády, informovala. Doufám, že odřeknutí účasti na včerejším zahajovacím ceremoniálu 6 významnými politiky z 27 členého týmu není toho důsledkem. Vedle komisařů a komisařek tak chybí i těžká váha, a to šéf diplomacie Josep Borrell. Účast odřekl také místopředseda Komise odpovědný za klimatickou politiku.

V posledních dnech vláda shodila ze stolu několik našich návrhů, ke kterým nakonec dojde, jako se stalo již několikrát...A vždy samozřejmě až příliš pozdě. Je už běžnou praxí, že nejdříve vláda naše návrhy neguje, aby je za několik měsíců vytáhla ze šuplíku a „píárově je prodala“ za vlastní.

Naše kabinetem odmítnuté návrhy :

- jednorázový 6 tisícový příspěvek na dobu, než senioři obdrží navýšení důchodů díky další valorizaci.
- Návrh na zvýšení rodičovské z 300 na 400 tisíc Kč. Právě na mladé rodiny s dětmi hrozivě dopadají vysoké ceny energií, hypoték a potravin.
- Návrh na navýšení příspěvku na mobilitu z 550,- na 2 000,- Kč.

Ego a ideoligie vlády tak brání efektivním a rychlým opatřením, škrtí tak ekonomiku a žene lidi do chudoby. Ta se již začala týkat i střední třídy, což se za žádné předešlé krize nikdy nestalo. Sociální smír, který naše vláda za covidové krize udržela, vzal za své. Vládnou nám signály, moralizování a prázdné proklamace.

Premiér je neviditelný. K národu promluvil jedinkrát za půl roku s vyprázdněným projevem plným obviňování. Společnost neuklidnil, nepředstavil nic konkrétního. Můžeme doufat, že někde daleko v mlze signálů a prázdných hesel je možná schovaný plán, co vláda hodlá dál dělat s otřesnou inflací. Tomu už nevěří ale téměř nikdo. O největší korupční kauze v naší novodobé historii se nezmínil ani slovem.

Již v předvečer našeho předsednictví vláda stihla na evropské úrovni fatálně selhat. Výprask dostali na zasedání Rady pro životní prostředí, když odsouhlasili, včetně naší ministryně, konec pro automobily se spalovacími motory od roku 2035. Další tvrdý dopad na náš průmysl. Ministryně Hubáčková to odsouhlasila navzdory tomu, že premiér na konci roku tvrdil, že se česká vláda postaví proti konci aut se spalovacími motory. Další lekci jsme dostali, když ministryně odsouhlasila, že emisní povolenky se budou vztahovat i na komerční objekty a rodinné domy, následovat bude další zdražení energií pro majitele těchto nemovistostí. Odsouhlasení emisních povolenek na silniční dopravu, které opět zvednou ceny pohonných hmot, je už jen takovou „třešničkou“ na zpackaném výsledku tohoto zasedání.

Jedinou jistotou tak zůstává, že včera začaly prázdniny. Proto si je užijte dosyta. Nezapomeňte také na odpočinek a na společné zážitky s vašimi blízkými. Uvědomuji si, že spousta z vás bohužel nebude mít dovolenou žádnou, a to ani v tuzemsku, na vás myslím hlavně. Přesto vám všem přeji krásný letní čas.

Báječné prázdniny, přátelé!

Vaše Alena.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…