Schillerová (ANO): Občané nevěděli, že zákony jsou pro pětikoalici jenom trhací kalendář

21.06.2023 20:07

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k zákonu o spotřebních daních

Schillerová (ANO): Občané nevěděli, že zákony jsou pro pětikoalici jenom trhací kalendář
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO

Dámy a pánové, pane ministře,

já jsem podala do systému pozměňovací návrh pod číslem 2752, ke kterému se potom přihlásím ještě v podrobné rozpravě, ale nyní dovolte, abych ho odůvodnila.

V září loňského roku se vláda Petra Fialy rozhodla o prodloužení opatření snížení spotřební daně z nafty s tím, že ho v platnosti zachová až do konce roku 2023. Podle Ministerstva financí měl tento krok vést ke snížení konečných cen pohonných hmot pro spotřebitele až o 1,80 Kč za litr paliva, neboť pumpaři díky snížení spotřební daně odvedou do kasy i nižší DPH. Hodnocení, jak moc bylo toto opatření úspěšné v boji s inflací, nechám na občanech. Je však pravdou, že na základě tohoto rozhodnutí si české podnikatelské prostředí vytvořilo legitimní očekávání ohledně budoucího vývoje cen pohonných hmot a na základě tohoto dobrovolného rozhodnutí pětikoalice si tedy podnikatelé v logistice vytvořili byznys plány do konce roku, občané naplánovali dovolené. Prostě věřili českým zákonům.

Jenže to se bohužel přepočítali v tom, jak k tomu přistoupí vláda. Nevěděli, že pětikoalice na rozdíl od milionů českých občanů nemusí ani náhodou dodržovat zákonné termíny, že zákony v čele se státním rozpočtem jsou pro ně jenom trhací kalendář, a to i nejdůležitější zákon roku. Netušili, že návrh státního rozpočtu pro následující rok je jenom úřednický návrh, a ne poctivě odvedená práce, nezajímá je, že připraví důchodce o jejich zákonnou valorizaci ve stavu legislativní nouze a tak dále, o tom teď mluvit nebudu, toho tady bylo řečeno hodně a ještě bezesporu bude.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Tito podnikatelé, ale nejenom podnikatelé, ale také občané si mysleli, že stále platí princip předvídatelnosti práva, že je stále jedním ze základních atributů právního státu a podstatným způsobem souvisí s principem právní jistoty a je zcela nezbytným předpokladem obecné důvěry občanů v právo. To je tedy to, o co tady teď hrajeme. Oni totiž netušili, že se krátkozraké rozpočtové triky ministra financí a jeho zdivočelých poradců při sestavování státního rozpočtu přibližují hranici absolutní diskreditace fiskální politiky České republiky a výrazně prodražují dluhovou službu v důsledku těchto postupů.

Oni netušili, že ministr Stanjura si sestavil zcela nereálný rozpočet a v půlce roku vyčerpá své celoroční saldo. Neočekávané zvýšení spotřebních daní je přímým důsledkem nerealistické marketingové snahy ministra financí mít rozpočet, jehož schodek začíná dvojkou. Bohužel pětikoalici nikdy nešlo o naše občany, o naše podnikatele. Za sice nereálný, ale pozitivní článek v médiích jsou ochotni prodat občany, firmy, ale i hospodářský růst České republiky, a tím pádem naši budoucnost. Nešlo ani o české řidiče ani minulý rok v červnu a nejde jim o ně ani teď, kdy v rozporu se svými sliby hodlá kabinet Petra Fialy ceny pohonných hmot uprostřed roku zvýšit.

Můj pozměňovací návrh směřuje pouze k tomu, abyste své sliby dodrželi. Proto předkládám pozměňovací návrh za hnutí ANO, kdy se alespoň my snažíme držet v České republice princip právní předvídatelnosti a právní jistoty. Čeští občané, čeští podnikatelé a české právo si to zaslouží. Přihlásím se k němu v podrobné rozpravě. A říkám, že navrhuji, aby účinnost zůstala tak, jak původně v současně účinném zákonu je, tedy do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy