Schwarz (KDU-ČSL): Návrat „osvědčených“ stavebních firem na Prahu 2?

17.02.2016 15:57

Na radnici Prahy 2 vrcholí v těchto dnech práce na přípravě rozpočtu pro rok 2016. Návrh sice dosud nebyl projednán a schválen zastupitelstvem, nicméně Rada městské části Praha 2 nelenila.

Schwarz (KDU-ČSL): Návrat „osvědčených“ stavebních firem na Prahu 2?
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Již minulé pondělí posvětila vypsání několika výběrových řízení na mnohamilionové zakázky. V očekávání dalšího globálního oteplování přijali radní Prahy 2 mimo jiné strategické rozhodnutí využít část peněz z prodeje obecních bytů na pořízení klimatizace v části radnice. Příznivější klima v předpokládané hodnotě 7,2 milionu bez DPH nepochybně v horkém létě vytvoří jak dámám a pánům konšelům, tak i úředníkům, jejichž okna vedou do Jugoslávské ulice, komfortnější pracovní prostředí. A vůbec zkrátka přitom nepřijdou ani občané Prahy 2, kteří se do klimatizovaných prostor budou moci přijít ochladit v návštěvní dny pondělí a středu.Těšit se přitom mohou i na kompletně vymalovanou radnici a nové koberce a to za bratru pouhých 9,6 milionu, rovněž bez DPH. No, nekup to, že? Až potud trošku nadsázka. Budova radnice byla před lety zrekonstruována tak nešťastně, že se tu vzhledem k totální vzduchotěsnosti nedá skoro dýchat ani v zimě natož pak v létě. Jestli tohle ovšem vyřeší zrovna klimatizace, nedokážu odhadnout. V zimě, když se topí, je to skoro horší, než když se v horkém létě otevře okno.

Otázku s velkým „O“ o smyslu celé akce a hlavně o jejím plánovaném objemu si je ovšem třeba položit hlavně v případě zakázky druhé. Podíváme-li se na seznam vytipovaných a oslovených firem, které by měly radnici vymalovat a vykobercovat: nacházíme samé „staré známé firmy“ z doby, kdy ještě z politické mapy Prahy 2 kapala modrá barva: VLTAVÍN HOLDING, INGBAU CZ, BAU Plus. Objem zakázek, které získali od pražského magistrátu a některých městských částí v těch letech např. „Vltavíni“ je skutečně  impozantní. Podle stránek sdružení Oživení činil třeba v roce 2009 úctyhodných 332 milionů, z toho jenom od Prahy 13 zkasírovala firma v tomhle roce 146 milionů! Že prominentními odběrateli stavebníků z VLTAVÍN HOLDING  byly městské části, v jejichž čele stály poněkud kontroverzní osobnosti,  Praha 13 (Vodrážka), Praha 11 (Mlejnský) je pravděpodobně jen shoda okolností…

Z pohledu Prahy 2, která do roku 2012 udržovala s touhle firmou rovněž určitý partnerský vztah, stojí za zmínku, že jednatelem a po určitou dobu i stoprocentním vlastníkem VLTAVÍN HLODING byl Štěpán Šlosár, zastupitel MČ Praha 2 za ODS v letech 2006-2010 a „podzimní“ radní Bémova magistrátu z roku 2010 (rezignoval 2 měsíce po nástupu do funkce). Své „domovské“ teritorium na Praze 2 měla ovšem v těch letech především firma INGBAU, která tu zrealizovala zakázky celkem za 159 milionů. Její labutí písní v naší městské části se stala v roce 2012 stavební zakázka na půdní vestavbu ZŠ Slovenská, kde si naúčtovala neodsouhlasené vícepráce za více než 400 tisíc korun, které tehdejší místostarostka pro školství Jana Duchková odmítla proplatit v plné výši.

VLTAVÍN HOLDING, INGBAU CZ a částečně i BAU Plus v posledních letech v pražských městských částech už spíše jen paběrkují. Určitá souvislost s politickými změnami na většině pražských radnic se v tomhle ohledu určitě nabízí. Člen zastupitelstva, který bude hlasovat o rozpočtu Prahy 2 pro rok 2016 si proto s ohledem na všechna výše uvedená fakta musí položit onu otázku s velkým „O“. Je aktuální stav radničních koberců, stěn i stropů tak žalostný, že tu musíme „utopit“ deset mega? Ovšem stejně jako nebylo korektní ze strany radních předjímat rozhodnutí zastupitelstva, nebylo by korektní předjímat výsledek výběrového řízení na tuhle plánovanou monstrakci... Takže uvidíme.

http://vsechnyzakazky.cz/dodavatel/detail/345561/VLTAVIN-HOLDING-stavebni-podnik-sro#charts_vse

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích