Schwarzenberg (TOP 09): Obětovat život nevinného člověka?

03.11.2021 19:58 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Vlasty Parkanové.

Schwarzenberg (TOP 09): Obětovat život nevinného člověka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Před dvěma týdny jsem se radoval z toho, že byla konečně právoplatně osvobozena Vlasta Parkanová. Tahali ji devět let po soudech, ačkoliv bylo začátku jasné, že je nevinná. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

V minulých dnech se ale ozval státní zástupce, který s jejím pronásledováním nehodlá přestat. S velmi zajímavým odůvodněním. Pravil, že je nutné Vlastu Parkanovou odsoudit, aby byl v budoucnu možný dohled nad vojenskými zakázkami. Nebudiž pochyby, že dohled nad velkými státními objednávkami je nutný. Je-li však proces nakupování někde nejasný či ohrožený, má se změnit zákon a postup zadávání státních zakázek. Pan státní zástupce se k tomu ostatně může vyjádřit a podílet se na tom.

Ale pronásledovat po léta letoucí nevinou ženu jen proto, abych měl precedens, to je nelidský způsob. Je přístup totalitních systémů, které nezajímaly osudy lidí a nadřazovali nad ně státní zájem. Samozřejmě je ve státním zájmu, abychom nakupovali vojenskou výzbroj za rozumné ceny. Ale obětovat tomu život nevinného člověka?

Státní zástupce Kořán by se měl zamyslet nad podstatou práva. Nacistický ministr spravedlnosti svého času prohlásil, že „právo je to, co je užitečné pro německý národ“. Nikoliv, pokud někdo nadřazuje státní zájem nad právo člověka na spravedlnost, důstojný život a svobodu, ať si prosím volí jiné povolání, než je státní zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …