Seďa (ČSSD): Budoucí NATO aneb O čem hovoří výroční zpráva Aliance za rok 2013

26.02.2014 6:27

4. až 5. září tohoto roku se uskuteční ve waleském Newportu summit Severoatlantické aliance.

Seďa (ČSSD): Budoucí NATO aneb O čem hovoří výroční zpráva Aliance za rok 2013
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Bude to v době těsně před ukončením mise ISAF v Afghánistánu a před začátkem nové nebojové mise, určené k výcviku, poradenství a asistenci afghánským bezpečnostním silám, které dosáhnout 352 000 mužů i žen. Zástupci členských zemí se budou zamýšlet nad významem a tvorbou „Future NATO“ a stanoví základní témata této agendy.Strategický koncept se bude opírat o potřebné investice do schopností s ohledem na nové hrozby. Jedná se o terorismus, pijáctví, bezpečnostní nestabilita v sousedních regionech, raketové nebezpečí a kybernetické útoky. Generální tajemník NATO A.F.Rasmussen čeká plnou účast evropských zemí pro rozvoj kritických kapacit, jako jsou zpravodajské služby,¨průzkum, těžká přeprava a raketová obrana.

Druhou oblastí je spojenectví, které se netýká pouze 28 členů Aliance, ale mise ISAF ukázala i spolupráci s dalšími 22 nečleny NATO. Právě summit ve Walesu má nastavit program s názvem Iniciativa spojených sil, který má zahrnovat realistická cvičení, společný výcvik a odpovídající vzdělávací proces. A konečně, agenda nazývaná společná bezpečnost, jako jeden z pilířů strategického konceptu a podstatný element Future NATO. Podle A.F.rasmussena je nutno prohloubit a rozšířit unikátní síť politického a operačního přátelství, zahrnující více jak 40 zemí a organizací na pěti kontinentech. Transatlantické obchodní a investiční partnerství může zvednout hospodářskou vazbu mezi USA a Evropskou unií, zatímco summit NATO opětovně ujistí životně důležitou bezpečnostní vazbu mezi dvěma kontinenty a naším odhodláním sdílet spoluodpovědnost za naši bezpečnost   .

Pod pojmem aktivní závazek generální tajemník vidí spolupráci aliančních a partnerských zemí k výcviku a udržitelnosti bezpečnostních sil Afghánistánu, monitoring lodní plavby ve Středozemí a boj proti pijáctví u Hornova mysu, zabezpečení letecké přepravy pro podporu Africké Unie, zajištění stability v Kosovu a poskytnutí raket Patriot pro podporu bezpečnosti Turecka. Události na Blízkém Východě a v Severní Africe ukazují na nutnost rozšíření partnerství v rámci Středozemního dialogu a Istanbulské iniciativy pro spolupráci. NATO pokračuje ve stavbě klíčového partnerství v Asii a Pacifiku. Tato spolupráce zahrnuje Japonsko, Jižní Koreu, Austrálii, Nový Zéland, Mongolsko, Malajsii a Singapur. Nadále pokračuje podpora v přistoupení Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, FYROM a Gruzie do Aliance, posilují se vztahy s Ruskem, zejména v rámci strategické přepravy, údržby vrtulníků a boje proti terorismu.

Současná transformace sil Aliance odpovídá moderní obraně, která je vybavena vozidly s vysokou mobilitou a odolnými proti výbušninám a nástražným výbušným prostředkům, jednotky jsou vybaveny novou generací vrtulníků k podpoře pozemních sil a k rychlé přepravě jednotek. Budují se společné vzdušné síly a logistické zázemí. Důležité je, aby jednotky z aliančních i nealiančních zemí mohly spolu operovat navzájem, proto se pracuje na společných výcvikových programech a 22 projektech Chytré obrany. Iniciativa společných sil zahrnuje interoperabilitu a udržitelnost, leteckou přepravu na dlouhé vzdálenosti, schopnosti tankování za letu a dostatečnou kapacitu letadlových lodí a dlouho operujících vojenských plavidel. Aliance podporuje AGS (Aliance Groud Surveillance) schopnosti, zahrnující kontrolu území z velkých výšek s dlouhou výdrží, což splňují bezpilotní letouny. Důležité je budování vlastních kapacit v protiraketové obraně a pokračování na možné spolupráci s RF. Důraz je také kladen na podporu ochrany vzdušného prostoru v rámci Air policing.

Každoroční zpráva NATO se kriticky zaměřila i na pokles výdajů na obranu. Generální tajemník konstatoval, že další snížení výdajů znamená riziko v úsilí vybudovat moderní vojenské síly Aliance. Členské země NATO mají spoluodpovědnost za kolektivní obranu.  Ovšem nůžky v podílu celkových výdajů mezi USA a ostatními členy Aliance se rozšiřují. Pokud v roce 2007 činil podíl výdajů USA k ostatním členům Aliance 68%, pak v minulém roce to již bylo 73%. Stále je ze strany NATO kladen důraz na zvýšení vojenských výdajů na 2% HDP a na přinejmenším 20% z celkových výdajů použít na modernizační investice.

A.F.Rasmussen zdůraznil nutnost převzetí spoluodpovědnosti za budování schopností, zapojení do zahraničních operací a zvýšení solidarity při zajišťování kolektivní bezpečnosti.

Reforma Aliance nespočívá pouze v reformě aliančních velitelských struktur a ve snížení počtu NATO agentur, ale také v reformě a harmonizaci plánovacího procesu. Síly NATO musí být flexibilní, agilní a schopné průzkumu, zajištěné logisticky a podpůrnou infrastrukturou.Úspory vzniklé reformou NATO půjdou do zvýšení schopností. Aliance bude mít i nově budované velitelství, které uspoří 20% současných zaměstnanců. Životně důležitou  prioritou současnosti je budování spolupráce mezi NATO a Evropskou unií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…