Seďa (ČSSD): Jak dále na levici

19.10.2018 11:21

V zavedených demokraciích platí, že se politické strany ve vládnutí střídají. Záleží na aktuální voličské podpoře a ta v současné době levici nakloněná není. Ale také platí, že v době hospodářského růstu necítí voliči touhu po levicových řešeních.

Seďa (ČSSD): Jak dále na levici
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Po prohraných volbách od října 2017 česká levice vyklizuje pole. Není to sice pouze fenomén České republiky a zajisté se na tom podepisuje i nárůst nacionalismu, xenofobie či nově vzniklých apolitických uskupení. Ale zřejmě hlavní příčinou je nedostatek levicových témat, která by v době hojnosti oslovila spoluobčany. A existující problémy v naší společnosti jsou často řešeny po povrchu či tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Prostě schází tolik potřebná odvaha k opravdovému levicovému řešení aktuálních problémů dneška, jako jsou například exekuce, cenově nedostupné bydlení či vzrůstající nerovnost mezi lidmi.

Fenoménem české politiky se stalo politické hnutí ANO 2011, produkt nepolitické politiky a politicky zaměřený podnikatelský projekt. A protože je úspěšný, je hodný následování. Opravdu je s podivem, když zřejmého kapitalistu považují levicoví voliči za lidumila. Nicméně on svým projektem obsadil uprázdněnou pozici levice, zejména sociální demokracie. A můžeme se stokrát vztekat, ale chyby hledejme zejména u nás samotných a v demokratických deficitech praktického fungování politických stran u nás.

Přesto nikdo neroste do nebe a i voličská podpora ANO 2011 narazila na svůj vrchol. Po relativním úspěchu pravicové ODS se schyluje k zápasu o hegemona pravicové politiky. Proto ostatně předseda této pravicové strany vysílá signály o levicovosti politiky A.Babiše či mluví o polo komunistické vládě, čímž útočí nejen na ANO 2011, ale i na ČSSD. Nesmíme zapomenout, že tyto politické tanečky se odehrávají v době ekonomického růstu a zvyšování životní úrovně většiny obyvatel České republiky. A to přes všechny problémy, které máme.

Ale hospodářský růst nepotrvá věčně a již dnes se hovoří o budoucí ekonomické krizi. A pokud si vzpomínáme na tu krizi předchozí a na její léčbu naordinovanou pravicovými vládami pod vedení ODS, pak je povinností levice, aby se konečně vzchopila. Aby měla svůj osvědčený recept na řešení sociálních problémů, které v době recese jistě přijdou. Recept na řešení problémů se pak musí postavit proti pravicové asociálnosti a nespravedlnosti. A je pak jedno, zda ji vyvolá svými návrhy pravicová ODS nebo pravicové ANO 2011.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.