Seďa (ČSSD): Jak to je s převodem pozemků v lokalitě Kunovského lesa

22.10.2015 18:52

Nejprve pár informací. Usnesení Vlády ČR č.710 ze dne 18.9.2013 převedla vláda pozemky v lokalitě Kunovského lesa na Jihomoravský kraj, který les měl využít pro potřeby Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.

Seďa (ČSSD): Jak to je s převodem pozemků v lokalitě Kunovského lesa
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Převod se prozatím neuskutečnil a uvidíme, zda se vůbec bude realizovat. Tyto pozemky jsou v současné době ve vlastnictví státního podniku Lesy ČR. Město Uherské Hradiště na základě nájemní smlouvy z roku 1999, si pronajímá část těchto pozemků, takzvaný lesopark.

Zastupitelstvo města dne 7.9.2015 jednalo v bodě různé, na základě dotazu opozičních zastupitelů, kolem současné situace. Tam jsem byl vyzván, jako poslanec, k součinnosti s městem. Mimochodem tuto spolupráci jsme na zasedání ZM sám navrhl. Proto jsem se písemně obrátil nejen na Lesy ČR či na ministra zemědělství, ale přímo na předsedu vlády B.Sobotku. Na základě žádosti pana premiéra schválila Rada města dne 24.9.2015 usnesení č. 327/18/RM/2015, kterým doporučuje ZM bezúplatné nabytí pozemků od Lesů ČR, s.p.

Na mé dopisy reagoval generální ředitel Lesů ČR tím, že případný bezúplatný převod uvedených pozemků do vlastnictví města není pro ně akceptovatelný a řešení vidí spíše v jednání města s Jihomoravským krajem o pronájmu lesoparku. Jelikož od pana ministra Jurečky jsem do zákonné lhůty odpověď neobdržel, podal jsem 22.10.2014 ústní interpelaci. Zároveň jsem osobně v dané věci se zaměstnanci Úřadu vlády ČR i ministerstva zemědělství. V současné době se totiž řeší právě na ministerstvu budoucnost středních lesnických škol a jejich požadavky na praktickou výuku. Takže je docela možné, že se požadavky na bezúplatné převody lesů poněkud přehodnotí.

Takže shrnuto a podtrženo, město Uherské Hradiště od roku 2013 toho moc neudělalo a dnes se konečně zajímá o tento převod. A protože usnesení vlády platí, pak moc řešení neexistuje. Změna usnesení je sice možná, ale to by muselo ministerstvo iniciovat, ale jak jsem uvedl LČR bezúplatný převod na město Uherské Hradiště nepodporuje. Druhou možností je realizace převodu na Jihomoravský kraj a s ním se poté dohadovat o převodu části Kunovského lesa na město či dohodnout pokračování pronájmu lesoparku. Uvidíme, jak celá kauza dopadne, nicméně platí, že stát nechce město připravit o pozemky, protože město je nevlastní.

A já jako člen zastupitelstva a zejména jako poslanec budu nadále usilovat o vyřešení tohoto problému ve prospěch spoluobčanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…