Seďa (ČSSD): Je nutno převzít spoluodpovědnost a ne se schovávat za záda koaličních partnerů

21.05.2015 16:07

Od samého počátku vzniku vládní koalice se politické hnutí ANO 2011 a zejména jeho předseda A.Babiš snaží vymezovat zejména vůči sociální demokracii.

Seďa (ČSSD): Je nutno převzít spoluodpovědnost a ne se schovávat za záda koaličních partnerů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Nevím, zda příčinou je odhalení povolební neschopnosti prosadit své politické priority do programového prohlášení vlády či legitimní politický souboj o hlasy voličů. Ale neustálé okopávání kotníků, napadání ministrů ČSSD či personální rošády ukazují spíše na kombinaci obou příčin chování tohoto hnutí. A pokud se ČSSD brání, pak je jejím poslancům vyčítána „neloajalita“ vůči koaličnímu partnerovi a vládě.

Přitom máslo na hlavě má zejména pan ministr financí, který po volbách slíbil zajistit do rozpočtu několik desítek miliard korun na prosazení vládních priorit. To, že se mu to nějak nedaří a naopak výběr daní pokulhává, není vinou sociálních demokratů, ale ministerstva financí. Druhou a určitě nepříjemnou skutečností, kterou tu obratně, tu méně obratně využívá opozice, je zřejmý střet zájmů lídra ANO 2011. Tak jako je zřejmý vliv A. Babiše na média v naší zemi, což opět vyvolává otázky oligarchizace naší společnosti a omezování volné soutěže demokratických politických stran.

Rozprava na plénu poslanecké sněmovny o pokračování či odstranění daňové podpory čistých biopaliv ukázala nejen na každodenní střet zájmů předsedy ANO 2011, ale odhalila i neplnění slibů tohoto politického hnutí. Vždyť nejen pan ministr, ale i předseda poslaneckého klubu a místopředseda rozpočtového výboru za ANO veřejně slíbili, že zruší daňovou podporu biopaliv, a to přesto, že pan ministr Babiš předem jasně zdůvodňoval zvýšení podpory požadavkem Evropské unie. Ale reálně právě hlasy poslanců ANO 2011 rozhodly o dalším pokračování této podpory.

ČSSD od počátku deklarovala podporu biopalivům z důvodu podpory zemědělcům a z pozice neukončeného ratifikačního procesu v EU. Je pozoruhodné, že právě ANO obvinilo své koaliční partnery, že tuto podporu požadovali. Přitom opak je pravdou. Této situace využil předseda poslaneckého klubu TOP 09 k ostrému a nemorálnímu napadnutí ČSSD ze lži, podvodu a korupce, když obvinil podporovatele zákona z prosazení 5 miliard korun pro Babišův Agrofert. Tady chci říci, že pan M.Kalousek opět ukázal, že jakékoliv hulvátství mu není cizí. Neomlouvá ho ani skutečnost, že i vrabci na střeše sněmovny si štěbetali o jeho alkoholovém opojení.

Dnes bylo oznámeno, že pravicová opozice kvůli střetu zájmu ministra financí ve věci podpory biopaliv svolává mimořádné zasedání k vyslovení nedůvěře vlády. To jsou prosím důsledky „kličkované“ politiků ANO 2011, kteří doposud nepřevzali svoji vládní spoluodpovědnost a stále se schovávají za záda koaličních partnerů. Ono totiž je velký rozdíl v tom stále vykřikovat „oni kradnů“ než začít konečně „makat“, tak jak slibovali před volbami v roce 2013. A k panu Kalouskovi pouze tolik, že nejsem ani lhář, ani podvodník, ani korupčník. Prostě mi to jehovystoupení připomnělo kejhání potrefené husy. Proto věřím, že si občané rozpomenou na rozličné a netransparentní aktivity tohoto bývalého ministra financí a udělají si názor na jeho hrubá slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.