Seďa (ČSSD): Květnou zahradu v Kroměříži nelze vydat

15.08.2017 19:46

Podle mého názoru byly a jsou církevní restituce drzostí a jsou nespravedlivé vůči jiným restituentům. Ale to, co se děje v poslední době již nelze tolerovat a je třeba se proti církevním žalobám postavit.

Seďa (ČSSD): Květnou zahradu v Kroměříži nelze vydat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Olomoucké arcibiskupství podalo žádost k soudu o přezkoumání vlastnictví Květné zahrady. Ta ovšem nebyla v rámci církevních restitucí vydána a byla za ní dána katolické církvi finanční náhrada. Důvodem nevydání byla skutečnost, že historický areál je provázán s novostavbami, které podle NPÚ vyčlenit nelze a proto podle zákona o restitucích vydány být nemohou. A já věřím, že takto rozhodne i okresní soud v Kroměříži.

Tím druhým a daleko závažnějším důvodem je skutečnost, že v roce 2014 byly započaty práce na revitalizaci a obnově Květné zahrady za 230 milionů korun. Tyto peníze šly z evropských zdrojů, kde platí podmínka udržitelnosti pěti let. A je otázkou, kdy pětiletá podmínka končí a zda není záměrem současného vedení ministerstva kultury „pomoci“ katolické církvi získat tento lukrativní a pro turisty zajímavý areál do svého vlastnictví.

Z tohoto důvodu žádám pana ministra kultury Daniela Hermana, aby veřejně oznámil svůj postoj a postoj svého ministerstva k dané žalobě. Již v minulosti jsem interpeloval ve věci žalob zejména katolické církve o majetek, který vydán nebyl a za který církev dostala finanční náhrady. Podle mého názoru by mělo ministerstvo kultury posoudit právní validitu těchto žalob a zda tímto není porušena dohoda mezi církvemi a českým státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.