Seďa (ČSSD): Mladí ve Zlínském kraji potřebují cenově dostupné bydlení

22.09.2017 12:52

Nízké mzdy a drahé bydlení se odráží v odchodu mladých mimo Zlínský kraj. Tady by měl pomoci stát, kraj, obce a města. Prostě začít stavět cenově dostupné byty.

Seďa (ČSSD): Mladí ve Zlínském kraji potřebují cenově dostupné bydlení
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Problémem Zlínského kraje nejsou pouze nízké mzdy, ale i úbytek obyvatel a zejména odchod mladých lidí z našeho kraje. Problémem je totiž i nejnižší počet bytů v minulém roce, kdy bylo dokončeno o 17 %  bytů méně, než v roce 2015. Zároveň ceny bydlení neodpovídají příjmovým možnostem zejména mladých rodin s dětmi.

Sociální demokraté podporují rodiny s dětmi nejen zvyšováním dětských přídavků pro pracující, zvyšováním rodičovského příspěvku či porodného, ale hodláme zavést i delší provozní dobu MŠ a školních družin, chceme podpořit síť mikrojeslí i větší dostupnost volnočasových aktivit. Zavedeme bezúročné půjčky na bydlení a zvýhodněné novomanželské půjčky. Velmi důležité je znovuzavedení společného zdanění manželů.

Součástí podpory bydlení je přijetí zákona o sociálním bydlení, který umožní výstavbu obecních bytů. Tlak na zvyšování platů a mezd a snížení daní zvýší příjmy pracujících zaměstnanců a tím zvýší možnost získání hypotéky či stavebního úvěru. Osobně si dovedu představit poskytnutí dlouhodobého bezúročného úvěru na pořízení bytu s tím, že za každé narozené dítě se bude odečítat jistá částka z tohoto úvěru.

Bydlení je základ pro každého jednotlivce a zejména pro každou rodinu. Proto je důležité obnovit výstavbu obecních a městských bytů, podpořit družstevní výstavbu a zajistit sociální bydlení. Tohle vše pomůže v konkurenci s developery, kteří šponují cenu bytů tak, že se jeho pořízení stalo pro drtivou většinu mladých manželství nedostupnou. Bez zvýšení mezd a bez zvýšení cenové dostupnosti bydlení mladé lidi a mladé rodiny s dětmi neudržíme.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…