Seďa (ČSSD): Všichni politici chodí kolem daní po špičkách

30.10.2022 21:15 | Tisková zpráva

Stále slyšíme z vládních či opozičních lavic, jak se to má dělat a že vysoký růst zadlužení je třeba řešit. Ekonomové i Rozpočtová rada vlády apelují na obnovení rovnováhy veřejných financí. Přesto se do řešení základního problému českého daňového systému nechce.

Seďa (ČSSD): Všichni politici chodí kolem daní po špičkách
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Prostě to chce spravedlivější rozložení daňového břemene, protože dnes má velmi špatnou strukturu. A ta cesta je jasná. Je třeba více zdanit velké firmy a velké majetky, reformovat daňové sazby nejen jejich zvýšením či rozsahem zdanění, ale i úpravou daňového základu, je potřeba postupně utlumit preferenci živnostenského stavu před stavem zaměstnaneckým, nerušit EET, napravit zdeformovaný daňový mix přímých a nepřímých daní a omezit daňové výjimky.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Daně jsou vždy „třídní“, protože, a to si uvědomuje málo občanů, politické strany svým programem hájí své voličské skupiny. A ty jsou v podání pravice podnikatelé, vysoce příjmoví zaměstnanci a živnostníci. Na straně druhé levice hájí zájmy zaměstnanců, lidí s hendikepem či lidi, kteří se ocitli v složitých životních situacích. Přetahovaná je o státní zaměstnance a o seniory. Důchodci se totiž často nechají napálit zvýšením svých penzí zejména od těch, kteří si to zvýšení nakonec politicky přivlastní.

Proto současná vláda zaměřuje řešení současných problémů jinými směry, než by to činily levicové politické strany. Prostě proto, že si od sebe nechce odehnat své voliče. Že to odnese celá příští generace z důvodu vysokého zadlužení, že to odnesou zaměstnanci snížením životní úrovně, tak jako senioři vysokými cenami potravin a nákladů na bydlení.

Pravice dokonce ruší EET a hodlá snížit sociální odvody. Tím vším podřeže již tak podřezanou příjmovou stranu rozpočtu. Pak ovšem bude muset sáhnout k snížení kvality a dostupnosti veřejných služeb, k zastavení investic a podpory konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Prostě dříve vědomě zaseknutá sekyra přes sto miliard korun se zvýší o další desítky miliard jen proto, aby vláda vypadala navenek, že plní své předvolební sliby. Že to již dnes stojí státní rozpočet desítky miliard korun navíc, ji nějak nebolí. Problém ovšem je, že stále není vidět nějaká zodpovědná politická strana, která by měla tu odvahu rozpočtovou nerovnováhu řešit. Protože dnes je již jasné, že úspory v řádech jednotek miliard, o kterých stále hovoří pravicová koalice, tento základní problém nevyřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky