Seďa (ČSSD): Základní problémy města Uherské Hradiště

01.05.2019 10:23

Dopravní zatížení, úbytek obyvatel a nepříznivý demografický vývoj a znečištěné životní prostředí jsou základními problémy města Uherské Hradiště.

Seďa (ČSSD): Základní problémy města Uherské Hradiště
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Je jen dobře, že existují kvalitně zpracované analýzy problémů města Uherské Hradiště. Přesto se nedaří základní problémy řešit. Před komunálními volbami se to hemžilo v politických programech kandidujících stran nápady, jak tyto problémy řešit. Dokonce i programové prohlášení současné radniční koalice tyto nápady obsahuje. Nicméně vše zůstává pouze na papíře a skutek utek. Proto je důležité základní problémy města neustále připomínat.

Jistě se shodneme, že jedním z hlavních problémů je dopravní přetížení. První vlaštovka v posílení MHD linkou 8 je jednou z mála konkrétních investic a proto věřím, že se posílí veřejná doprava a že se bude i nadále prosazovat na úkor té individuální automobilové.

Je třeba prosadit napojení areálu nemocnice a Štěpnic na obchvat R50, protože tento areál skýtá možnost bytové výstavby a posílení sociálních služeb. Mimochodem je třeba i prosadit přemostění řeky Moravy o obchvat Jarošova. Tyto dvě strategické dopravní stavby město nutně potřebuje. A to bez ohledu na dokončení obchvatu R55.

S dopravou souvisí i nedostatek parkovacích míst, zejména na sídlištích a také nevhodný systém parkovného, který tento nedostatek parkovacích míst neřeší. Ve Štěpnicích a na Východě musí vzniknout moderní parkovací domy a musí se přestat se záborem zelených ploch. Právě doprava způsobuje obrovské znečištění ovzduší a životního prostředí. To je dalším velkým problémem, který je pomíjen. V rámci regenerace se sice lepší kvalita zeleně a modernizují se dětská hřiště, ale nevznikají nové parčíky, málo se dbá o vodní toky a ochranu vody. Včetně hospodaření s dešťovkou či nakládání s odpady. Město má kvalitní systém třídění odpadů, ale prozatím se neřeší dopady nové legislativy na odpadové hospodářství. Na nezájem důsledně řešit znečištění ovzduší ukazuje případ CTZ s polétavých prachem.

Ovšem z mého pohledu je základním problémem města jeho demografický vývoj a úbytek občanů. Právě studie upozorňují na obrovské problémy, které tento trend s sebou přináší. Z tohoto pohledu postrádám aktivní politiku města ve vztahu k bytové politice a nájemnímu bydlení. Město by mělo využít areál nemocnice k výstavbě cenově dostupných nájemních bytů, vytvořit nová místa v domovech pro seniory, doplnit scházející sociální služby či místa v MŠ, jeslích či dětských skupinách. Nelze zapomínat na dostupnost a kvalitu veřejných služeb a k posílení občanské vybavenosti. A to nejen na sídlištích, ale i v místních částech.

Je možno jít i cestou družstevního bydlení či využitím státních dotací na výstavbu sociálních bytů. Prozatím nic z toho není v plánu a obávám se, že pravicová politika „trh vyřeší vše“ se bude nadále prosazovat i pro bydlení. A to je obrovská chyba především v našem městě.

Platí, že vše souvisí se vším a že pro kvalitní bydlení je potřeba dopravní napojení, dostatek parkovacích míst, zeleně či dětských hřišť. Právě proto je potřeba koncepčně pojmout rozvoj města, schválit regulační plány, stanovit prioritní investiční akce a zejména konat. V minulém funkčním období propásla radniční koalice možnost udržitelného rozvoje města a v současné době to vypadá na další pokračování mrhání penězi daňových poplatníků. Čas plyne jako voda a základní problémy města se neřeší či se řeší pouze okrajově. A nikoliv s reálnými pozitivními dopady do kvality života občanů našeho města či zlepšením životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…