Šedivý (KSČM): Nemohu s klidným vědomím a svědomím schválit cenu tepla

13.02.2015 15:47

Tábor patří dlouhodobě k městům s nejvyšší cenou tepla dodávaného společností Teplárna Tábor. Je podle všeho nejdražší mezi teplárnami v ČR, které používají jako topné médium hnědé uhlí. Podnik bytového hospodářství Bytes Tábor tak bude v roce 2015 účtovat domácnostem 688,71 Kč za jeden gigajoule. Výpočet ceny tepla je pro mnohé odborníky i spotřebitele záhadou.

Šedivý (KSČM): Nemohu s klidným vědomím a svědomím schválit cenu tepla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Šedivý,Tábor, zastupitel za KSČM

Upozornil na to také člen dozorčí rady Bytes a zastupitel za KSČM Ladislav Šedivý. Důvody, proč se nezúčastnil tento týden dozorčí rady s jediným bodem - schválení ceny tepla – nám vysvětlil. „S cenou tepelné energie dodávané Teplárnou Tábor, která je při stávajícím topném médiu zřejmě nejdražší v republice, dlouhodobě já, ani klub zastupitelů za KSČM, nesouhlasíme. Na mé dotazy o tvorbě ceny tepelné energie z nepochopitelných důvodů nikdo neodpovídá. A to ani vedení teplárny, ani zástupci města v orgánech této společnosti,“ uvádí důvod Šedivý.

Jak jsme se dále dozvěděli, nejméně od roku 2012 atakují táborští komunisté a Šedivý pravidelně vedení města, teplárnu i zástupce města s dotazy, z nichž nejzásadnější jsou dva. Za prvé jakým způsobem cena teplárnou dodávaného tepla reaguje na dramatický světový pokles cen uhlí (až o 50 %). Za druhé pak jakým způsobem je cena tepla ovlivňována souběžnou výrobou elektrické energie, která je produkována teplárnou v rámci výroby tepla.

„Protože se mnou Teplárna Tábor i naši zástupci v této společnosti odmítají již několik let na toto téma komunikovat, a tyto podklady nemám k dispozici, nemohu s klidným vědomím a svědomím jako zastupitel a člen dozorčí rady Bytes rozhodovat o schválení ceny tepla,“ uzavírá Šedivý.

Problém informační bariéry ze strany teplárny nastal od doby odprodeje majoritního balíku akcií (51 %) společnosti Eon. Město Tábor si ponechalo jako jediné na jihu Čech jen 49 % akcií svého teplárenského podniku, takže na cenu dodávaného tepla má nyní vliv naprosto zanedbatelný. Tento podivný „obchod“ uzavřela radnice za vedení města pod vlajkou ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Šedivý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…