Šedlbauer (Zelení): Sdílené elektrokoloběžky v Liberci? Dobrá zpráva, která by nás měla nakopnout

08.04.2021 4:31

Společnost Bolt oznámila spuštění systému sdílených elektrokoloběžek v Liberci. Tuto iniciativu vítáme. Pro skutečnou proměnu dopravy ve městě ale musí nejprve udělat svoje domácí úkoly vedení Liberce.

Šedlbauer (Zelení): Sdílené elektrokoloběžky v Liberci? Dobrá zpráva, která by nás měla nakopnout
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Jedna z příležitostí, které pandemie přinesla, je rychlejší ústup od automobilové dopravy v centrech měst. Lidé na home office tolik necestují, intenzita dopravy klesla a řada měst toho využila k úplnému uzavření obytných ulic nebo k vyhrazení cyklopruhů na komunikacích. Čerstvě zveřejněné výsledky sledování dopravy ve 106 evropských městech , která taková opatření udělala, prokázaly nárůst cyklodopravy od 11 do 48 %.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

Uzavření ulic pomocí mobilních zábran a namalované pruhy na cestách jsou přitom velmi levná a rychlá opatření. Výsledky mají i ekonomickou hodnotu odhadovanou pro tato města mezi jedním až sedmi miliardami dolarů. Hlavním přínosem jsou dopady na zdraví, především kvůli nižšímu znečištění z automobilové dopravy. To je dosud podceňovaný tichý zabiják, který má jen v Evropě na svědomí statisíce předčasných úmrtí ročně.

„Liberec bohužel nepatří mezi města, která k něčemu takovému našla odvahu“, konstatuje zastupitel Josef Šedlbauer (Zelení), na jehož otázky k udržitelné dopravě vedení města nemělo na březnovém zastupitelstvu žádné odpovědi. Naopak, loni na jaře byl zrušen systém půjčovaných „růžových“ kol.

„Dobrá zpráva je, že společnost Bolt teď v Liberce spouští sdílení elektrokoloběžek, které mají šanci růžová kola alespoň částečně nahradit. Je to ale jen jeden střípek do změn v dopravě, které město musí udělat, abychom dál neztráceli v kvalitě života“, zdůrazňuje Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).