Šedlbauer (ZpL): Nenechme se zastrašovat hazardní lobby

14.01.2017 7:34

Výnosy jen z hracích automatů jsou v Liberci kolem 400 milionů ročně. Nepřekvapuje proto, že po schválení zákazu provozoven hazardu na území města spustily firmy, provozující hazard, spolu s některými politiky soustředěný nátlak na zastupitele, aby zákaz zvrátili.

Šedlbauer (ZpL): Nenechme se zastrašovat hazardní lobby
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Dopisy zastupitelům a články v médiích patří k viditelné části tohoto nátlaku a pracují především s více či méně otevřenými výhrůžkami. Co se v nich opakuje:

Prý místo spořádaných a regulovaných heren a kasin masivně naroste nelegální hazard a s ním spojené mafie. Jako kdyby ve většině evropských, ale i v řadě českých měst, kde provozovny hazardu nejsou nebo je např. jedno kasino, vládl Al Capone. Jde jednoznačně o nezodpovědné strašení bez reálného základu. Zákaz heren a kasin na území města totiž není žádná tvrdá prohibice, ale jen snížení všudypřítomnosti a dostupnosti hazardu.

Prý zruinujeme město, protože přijdeme o příjmy z poplatků za hrací automaty. Připomeňme, že ještě před několika lety neměly obce z hazardu skoro nic. Pak Ústavní soud potvrdil obcím právo hazard na svém území regulovat a výnosy byly rychle z větší části přesměrovány na obce, aby nezačaly hazard houfně rušit. V poslední době se ale výnosy z hazardu opět přesouvají do centra, což je trend, se kterým se ministerstvo financí netají a chce v něm pokračovat. Sečteno a podtrženo, ztráta budoucích příjmů rozhodně nebude taková, aby vyvážila všechny negativní jevy, které hazard do města přináší.

Prý porušujeme hospodářskou soutěž. Dokonce snad tím, že jsme jako vstřícný krok ponechali ve vyhlášce k hazardu přechodné období do září 2017, ve kterém mohou provozovatelé fungovat na základě dříve vydaných povolení. Nové povolení jim ale od ledna vydáno být nemůže. Ve skutečnosti jsme zvolili nejlepší možné datum účinnosti vyhlášky, protože od ledna zároveň začal platit nový zákon o hazardních hrách, který zcela mění podmínky pro provozování hazardních her. Všechny změny tak nastávají ve stejný okamžik.

Prý primátor říkal něco jiného. Tady je jádro pudla. Primátor provozovatele hazardu mohl ujišťovat o čemkoli pouze za sebe, suverénem ve vydávání obecních vyhlášek je zastupitelstvo, což provozovatelé samozřejmě dobře vědí. Programové prohlášení koalice si jako cíl stanovilo jednotky provozoven. K tomu směřovaly i návrhy rady města, které primátor opakovaně torpédoval. Neomezené množství kasin, které primátor sliboval, je jednoduše v rozporu s programovým prohlášením vedení města i s vůlí většiny zastupitelů.

Vyhláška byla přijata standardním způsobem, její zákonnost posuzovalo předem Ministerstvo vnitra a neshledalo rozpor se zákonem. Pokud někdo chce vyhlášku napadnout u soudu nebo u jiného orgánu, má na to právo, stejně jako u každého jiného rozhodnutí zastupitelstva.

„Nenechme se zastrašit. Nejsme první ani poslední město, které provozovny hazardu na svém území zakázalo. Liberec dostal tímhle rozhodnutím zastupitelstva šanci proměnit se v normálnější a lepší místo k životu. A o to jde,“ uzavírá Josef Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…