Šedlbauer (ZpLK): Změny v projektu bytových domů na Masarykově ulici musí posoudit památkáři

21.09.2017 10:58

Rada města Liberec na svém středečním jednání odsouhlasila odvolání ke krajskému úřadu proti změně stavebního povolení k projektu Viladomy DREAMS, Masarykova ulice.

Šedlbauer (ZpLK): Změny v projektu bytových domů na Masarykově ulici musí posoudit památkáři
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Výstavba šesti bytových až osmipatrových domů v nejcennější lokalitě libereckého Starého města byla povolena již v roce 2009. Stavět se začalo až v tomto roce, přičemž na jaře stavební úřad povolil změnu stavby před dokončením. Ta úpravou dispozic navýšila celkový počet bytů ze 126 na 161 a také podstatně změnila ztvárnění jednotlivých domů. Město přitom nebylo ze strany stavebního úřadu osloveno jako účastník tohoto řízení.

„Samotný záměr bytové výstavby v této nevyužité proluce je účelný a žádoucí. Nicméně jsme v urbanisticky nejcennější části Liberce a u projektu je třeba zajistit tu nejvyšší možnou architektonickou kvalitu staveb. Stavební úřad přitom neoslovil při této změně stavby ani památkáře“, vysvětluje stanovisko rady předkladatel tohoto usnesení Josef Šedlbauer.

Vedle úprav dispozic jde přitom dle zastupitelky Marie Pavlové o další poměrně zásadní úpravy: „Namísto keramického obkladu fasády byla povolena omítka. Zmenšil se počet balkonů a dokonce se namísto dřevěných rámů oken připustily i rámy plastové. Zvýšení počtu bytů přispěje k nárůstu dopravy kolem už dnes silně zatížené Vítězné ulice.“

„Sledujeme tady obdobný postup jako např. u obchodního domu Central v Jablonci nad Nisou nebo Forum v Liberci směrem k Soukennému náměstí. Původní vizualizace slibovaly kvalitní architekturu a postupně dochází k růstu objemů a volbě stále lacinějších řešení“, upozorňuje Jindřich Felcman, člen výboru pro rozvoj a územní plánování.

„Město musí trvat na tom, aby detailní ztvárnění staveb bylo pečlivě posouzeno památkáři. Jinak jde o hazardování s podobou celé této lokality, kterou vytvářely za uplynulé více než století generace našich předchůdců,“ uzavírá Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…