Sehnal (APB): Státní nákupy bytů? Nebezpečný levicový blud

20.09.2021 19:57

Návrhy levicových či středově-levicových stran typu sociální demokracie, ale též Pirátů a Starostů, začít nutit stát podnikat jsou zcela mimo racionální rámec. Pokud stát říká, že bude stavět či kupovat byty, není to nic jiného než podnikání ze strany státu.

Sehnal (APB): Státní nákupy bytů? Nebezpečný levicový blud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Nevidím důvod, proč by na sekundárním trhu, kde se byty prodávají, je měl stát nakoupit levněji než občan. To si rozhodně nemyslím. Státní aparát by si na to naopak nabalil další náklady. Tohle není způsob, jak občanům pomoci. 

Občanům by pomohlo, kdyby trh s byty byl volný a svobodný, odbyrokratizovaný. Napomohlo tomu částečně i zrušení daně z převodu nemovitostí, což trhu ulevilo. 

V této problematice je třeba vnímat rozdíl mezi primárním a sekundárním trhem. Primární trh jsou novostavby či rekonstrukce, kdy developer postaví či opraví byt a dá ho na trh. Sekundární trh je, když jeden občan prodává druhému svůj byt či podíl v družstvu. 

Ve věci primárního trhu státu nepřísluší funkce, aby byl developerem. Stát má vykonávat funkce, které jsou nezbytné a má v nich nezastupitelnou roli, tedy obrana, bezpečnost, spravedlnost či doprava apod. Co se týče bytové výstavby, úlohou státu je vytvořit dobré a rovnoprávné podmínky pro všechny v soukromém sektoru působící firmy, aby mohly své produkty na trhu prodávat. Stát tomu dnes brání obrovským množstvím byrokracie, což je věc překonatelná. Nepřekonatelná je nefunkčnost rozhodovacích procesů. V Praze trvá stavební řízení 10 let mezi okamžikem, kdy developer nakoupí stavební pozemek a dá na trh první byty. Z toho sedm let je prokazatelně pochybení a nečinnost státu. 

Stavební úřady jsou veskrze naplněny kvalifikovanými odborníky, kteří své věci rozumí a na jejich straně zdržení není. Zdržení bývá zpravidla o patro nebo několik pater výš - na straně zastupitelstva, starosty či různých poradních komisí a výborů, které si radnice najmenovaly. Tam mnohdy čekáte na rozhodnutí ne 30 a 60 dnů, jak ukládá správní řád, ale třeba i tři roky. Tady je nutné legislativu změnit. Jestli je lhůta 30 dnů příliš krátká, pojďme je prodloužit třeba na tři měsíce. 

Stejně tak musíme stanovit tvrdé sankce pro stát a samosprávy, že pokud tříměsíční lhůtu nedodrží, bude muset developera či jiného žadatele odškodnit a jestliže to nebude schváleno ani do šesti měsíců, bude se žádost povolena pokládat za schválenou. Tím se trh s primárními byty zásadním způsobem zrychlí. Vysoká cena a nedostatek bytů je dán právě tou relativní vzácností, protože všechno trvá dlouho. Aliance pro budoucnost jasně trvá na urychlení těchto procesů a staví se proti tomu, aby se stát pokoušel vstupovat na trh a podnikat.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…