Sehnalová (ČSSD): Dva špatné nápady

01.02.2016 22:06

Minulý týden médii proběhly informace o dvou návrzích zákonodárců. Oba se shodou okolností týkají alkoholu.

Sehnalová (ČSSD): Dva špatné nápady
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Jeden navrhuje jeho povolení pro cyklisty v provozu, druhý nižší zdanění točeného piva. Oba se odvolávají na českou kulturu alkoholu a oba současně ignorují jejich dopady na veřejné zdraví. Alkohol nepatří za volant ani za řídítka.

Alkohol je jednou ze tří hlavních příčin smrtelných dopravních nehod v Evropě, Českou republiku nevyjímaje, kde se navíc potýkáme s meziročním nárůstem počtu obětí dopravních  nehod. Významně se na nich podílejí tzv. zranitelní účastníci silničního provozu, zejména chodci a cyklisté, o podílu této skupiny na vážných zraněních nemluvě. Nepříznivým specifikem nehod zaviněných cyklisty je už nyní vysoký podíl nehod zaviněných pod vlivem alkoholu – u každé třetí nehody zaviněné cyklistou je přítomen alkohol.

Počet těchto nehod navíc rok od roku stoupá. Statistiky nás v tomto směru usvědčují z ne zrovna úspěšné realizace dlouhodobé strategie bezpečnosti silničního provozu. Na alarmující alkoholismus u české mládeže se také běduje již léta, stejně jako na nelichotivé celosvětově přední příčky v množství zkonzumovaného piva na hlavu. Jistěže chápu nepochybně ušlechtilé pohnutky podpory tu vinařských stezek a cestovního ruchu, tu ulehčení provozovatelům hospod. Ale to neznamená, že jsou to nápady dobré a celospolečensky prospěšné. Podkladových materiálů pro odhad dopadů obdobných nápadů z pohledu veřejného zdraví je opravdu dost.

Zajímají někoho?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…